Теми статей
Обрати теми

Про заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті платежів до бюджету

Редакція БР
Лист від 08.11.2012 р. № 25-111/2436

Хто любить розділові знаки —

той дуже гарний молодець

Лист Генерального департаменту
інформаційних технологій та платіжних систем
Департаменту платіжних систем
Національного банку України
від 08.11.2012 р. № 25-111/2436

Про заповнення реквізиту
«Призначення платежу»
при сплаті платежів до бюджету

Територіальним управлінням
Національного банку України

Банкам України та їх філіям

Незалежній асоціації банків України

До Національного банку України надійшла інформація від Державної податкової служби України про випадки помилкового заповнення реквізиту розрахункових документів «Призначення платежу» у разі сплати платежів до бюджету. У зв’язку з цим зазначаємо таке.

Порядок заповнення платником реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа викладено в додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті(1) (далі — Інструкція) яким, зокрема, передбачено, що у розрахункових документах на сплату (стягнення) платежів до бюджету цей реквізит заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актів з питань заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету.

На сьогодні таким нормативно-правовим актом є Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету(2) (далі — Порядок), і заповнення реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу» при сплаті платежу до бюджету має здійснюватися з врахуванням його вимог.

Одночасно зазначаємо, що відповідно до пункту 2 глави 2 розділу 1 Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті(3) банки здійснюють міжбанківський переказ за міжбанківськими електронними розрахунковими документами, що формуються ними, зокрема, на підставі паперових розрахункових документів клієнтів.

Форми міжбанківських розрахункових документів, їх реквізити та порядок їх оформлення мають відповідати вимогам до розрахункових документів, що визначені нормативно-правовим актом Національного банку про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

З метою недопущення випадків невірного заповнення реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу» при перерахуванні платежів до бюджету рекомендуємо банкам:

звернути увагу клієнтів на необхідність дотримання ними порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа при сплаті платежів до бюджету;

дотримуватись вимог вищеназваних нормативно-правових актів і посилити контроль за правильністю оформлення міжбанківських електронних розрахункових документів, зокрема, в частині заповнення всіх розділових знаків та кодів, які містяться у розрахункових документах клієнта на здійснення платежів до бюджету.

Директор Н. Синявська

Від редакції

Спочатку створюють Порядок, який складно виконати, а потім дивуються кількості помилок

Сам текст Порядку — див. у «Бухгалтері» № 35’2012 на с. 9–13.

 

(1) Затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 р. за № 377/8976 (із змінами).— Офіц. прим.

(2) Затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. № 817.— Офіц. прим.

(3) Затверджена постановою Правління Національного банку України від 16.08.2006 р. № 320 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.09.2006 р. за № 1035/12909 (із змінами).— Офіц. прим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі