Теми статей
Обрати теми

Від’ємний фінансовий результат з торгівлі цінними паперами повинен враховуватись до його повного погашення без будь-яких обмежень

Редакція БР
Лист від 10.09.2012 р. № 04-39/10-990

— Кого чіпали (а-я-я!),

чи то не знали анічого?..

Від’ємний фінансовий результат з торгівлі цінними паперами
повинен враховуватись до його повного погашення без будь-яких обмежень

Лист Верховної Ради України
з питань фінансів, банківської
діяльності, податкової, митної політики
від 10.09.2012 р. № 04-39/10-990

До Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надходять звернення комерційних банків, страхових організацій, об’єднань комерційних банків і страхових організацій відносно листа ДПС України від 09.08.2012 р. № 320/0/71-12/15-1217,* підписаного керівником департаменту ДПС.

* Див. «Бухгалтер» № 33’2012, с. 8–9.Ред.

Цим листом запроваджено норму, яка вносить зміни до застосування пункту 153.8 статті 153 Кодексу відносно порядку перенесення від’ємного значення фінансового результату від операцій з окремими видами цінних паперів, отриманих у звітному податковому періоді (році), на зменшення фінансового результату від таких операцій у наступних звітних податкових періодах.

Запропоновано враховувати збиток від операцій з цінними паперами при визначенні фінансового результату від таких операцій у наступних податкових періодах лише у розмірі 25 відсотків від суми, яка утворилася станом на 1 січня 2012 року.

Комітет вважає, що роз’яснення податкової служби, наведене у вказаному листі, не відповідає нормам Податкового кодексу, зокрема пункту 153.8 статті 153 Кодексу.

Порядок визначення фінансових результатів від операцій з окремими видами цінних паперів як операцій особливого виду діяльності, викладений в пункті 153.8 статті 153 Кодексу, передбачає, що у разі отримання від’ємного фінансового результату (збитку) від проведення таких операцій за підсумками звітного податкового року збиток не враховується при визначенні об’єкта оподаткування платника податку, а переноситься на зменшення фінансового результату від операцій з цінними паперами у наступних звітних періодах.

Прибуток, одержаний від операцій з цінними паперами, включається до доходної частини податкової декларації платника податку, є складовою частиною доходів, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування.

Порядок зменшення фінансового результату (від’ємне значення враховується в наступних звітних податкових періодах до повного його погашення і одержання позитивного фінансового результату (прибутку)) застосовується аналогічно порядку, передбаченому в статті 150 Кодексу.

У змінах до Податкового кодексу, прийнятих Законом України від 24 травня 2012 року № 4834, запроваджено особливий порядок застосування статті 150 Кодексу в період 2012–2015 років, який передбачає обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування, отриманого станом на 1 січня 2012 року, що враховується у витратах, при визначенні податкових зобов’язань платника податку у наступних звітних податкових періодах.

Обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування для врахування в наступних звітних періодах при застосуванні статті 150 Кодексу не передбачалось Законом № 4834 при застосуванні пункту 153.8 статті 153 Кодексу для визначення прибутку від операцій з цінними паперами і ніяким чином не обмежу-вало право платника податку враховувати повну суму від’ємного показника фінансових результатів від операцій з цінними паперами в наступних податкових періодах, оскільки це різні за економічним змістом і значенням показники при визначенні податкових зобов’язань.

Комітет вважає, що ДПС України має переглянути свою позицію, викладену в листі від 09.08.2012 р. № 320/0/71-12/15-1217.

Голова Комітету В. Хомутиннік

Від редакції

Як бачимо, історія повторюється. Обмеження щодо врахування від’ємного фінансового результату з торгівлі цінними паперами, абсолютно незаконно запроваджені ДПСУ в листі від 09.08.2012 р., профільний Комітет ВР вимагає скасувати.

Аналогічним чином історія розвивалася у схожій ситуації 2010 року. Тоді Комітет ВР був теж проти ототожнення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток із від’ємним фінансовим результатом з торгівлі цінними паперами та деривативами.

Втім, перший крок ДПСУ вже зробила — опублікувала на своєму сайті Офіційну позицію щодо відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами (див. «Бухгалтер» № 34’2012, с. 35), що перегукується за змістом із опублікованим листом ВР. Але при цьому й лист від 09.08.2012 р. досі офіційно не відкликано, більше того, він цілком відповідає позиції глави ДПСУ О. Клименка (див. «Бухгалтер» № 33’2012, с. 9), який наполягає на обмеженні урахування ціннопаперових збитків 25% до 20 15 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі