Теми статей
Обрати теми

Подарунок від юрособи на суму не більше 50% мінзарплати не оподатковується ПДФО

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Гра дир-дир? — Гра дар-дар!

Подарунок від юрособи на суму не більше 50% мінзарплати не оподатковується ПДФО

Як оподатковується податком на доходи фізичних осіб подарунок, отриманий фізичною особою від юридичної особи?

Відповідно до п/п. «е» п/п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу [України від 2 грудня 2010 ро-ку № 2755-IV, зі змінами та доповненнями,] до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 цього Кодексу) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки [від] звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника.

Підпунктом 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу встановлено, що додаткові блага — це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу).

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 Податкового кодексу (п/п. 164.2.17 п. 164.2 цієї статті Кодексу).

Водночас п/п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 вищезазначеного Кодексу встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (в 2012 році — 536,50 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, вартість подарунка, отриманого платником податку — фізичною особою від юридичної особи, включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується за ставкою 15 (17%) у джерела виплати з урахуванням вимог п/п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника Управління
по роботі з Єдиною базою податкових знань
 та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
Державної податкової служби —
начальником відділу,
О. Янчевською та Р. Соколюком,
головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 34/2012

Від редакції

Звертаємо увагу на те, що подарунок за 500 грн обійдеться без ПДФО, а ось подарунок за 600 грн уже буде із ПДФО із суми перевищення — згідно з прикладом, викладеним у листі ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2346/6/17--0715.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі