Теми статей
Обрати теми

Припинення фізпідприємництва: як це відбувається в Україні

Редакція БР
Відповідь на запитання

Ламати — не будувати:

це набагато важче!

Припинення фізпідприємництва:
як це відбувається в Україні

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Уже понад рік не веду діяльності, у зв’язку з чим маю намір припинити підприємницьку діяльність. Прошу роз’яснити, як нескладно, швидко і правильно це зробити.

Українське законодавство таке, що стати підприємцем набагато простіше й швидше, ніж припинити бути ним, тож суттєво прискорити сходження з підприємницької дистанції навряд чи вдасться.

А от спростити механізм припинення підприємницької діяльності за певних умов можна, про це ми й поговоримо. Однак спочатку розповімо, як зробити це класично правильно, враховуючи, що правильність дій, у свою чергу, впливає на швидкість втрати статусу підприємця.

Сама процедура припинення підприємництва складається з кількох етапів. Розглянемо їх по черзі.

I. Держреєстрація рішення
про припинення діяльності
фізособи-підприємця

Для того щоб реалізувати свій намір вийти зі справи, у першу чергу ФОП повинен подати держреєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності* із зазначенням відомостей про порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог (ч. 1 ст. 47 Закону від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», далі — Закон, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 18’2012 у розділі «Тема» ).

* Заяву ФОП може передати особисто, тобто з паспортом, або надіслати поштовим відправленням, або зробити це через уповноважену особу.

Слід мати на увазі, що згідно із ч. 7 ст. 47 Закону держреєстратор має право залишити подані документи без розгляду, якщо:

заяву подано за неналежним місцем проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності;

заява не відповідає вимогам ч. 1 ст. 47 і ч. 1 ст. 8 Закону**;

строк заявлення кредиторами своїх вимог не відповідає законодавству.

** Тобто заяву заповнено не державною мовою.

Водночас ніщо не перешкоджає повторному зверненню до держреєстратора після усунення причин, що стали підставою для залишення їх без розгляду.

Припустимо, у ФОПа з документами все гаразд. У цьому випадку не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження держреєстратор зобов’язаний внести до ЄДР відповідний запис і в той же день передати повідомлення про це органам статистики, ДПС і ПФУ.

Відповідно до ст. 22 Закону повідомлення про подання заяви про припинення підприємницької діяльності підлягає опублікуванню протягом 10 робочих днів з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — під-приємців (ЄДР). Воно публікується у спеціалізованому друкованому ЗМІ — Бюлетені державної реєстрації.

У роз’ясненні Державної реєстраційної служби України (ДРСУ) від 18.01.2012 р. (див. «Бухгалтер» № 19’2012, с. 12т–13т ) повідомляється, що для зручності заявників і держреєстраторів інформацію про періодичність видання Бюлетеня розміщено на сайті Укрдержреєстру, держпідприємства «Інформаційно-ресурсний центр», а також у програмному забезпеченні ведення ЄДР.

Відомості про дату опублікування повідомлення підлягають поданню органам ДПС і ПФУ не пізніше наступного дня з дати його опублікування. Як підкреслюється в роз’ясненні ДРСУ від 18.01.2012 р., зазначені відомості з 06.01.2012 р. подаються органам ДПС і ПФУ відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів інформаційного обміну щодо надання та використання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.*

* Ще б пак! Якщо так часто повідомляти, то, звісно, потрібен свій спеціальний порядок. А от органи статистики залишилися за бортом

Звертаємо увагу на те, що за публікацію повідомлення про подання заяви про припинення діяльності підприємця плата не справляється (ч. 5 ст. 22 Закону).

А як же повідомити про доленосне рішення своїх кредиторів? Відповідь на це запитання випливає із ч. 1 ст. 501 Цивільного кодексу та ч. 3 ст. 60 Господарського кодексу**. Приміром, явних (відомих) кредиторів ФОП повідомляє персонально у письмовій формі. Інші ж кредитори можуть ознайомитися з прийнятим рішенням у Бюлетені державної реєстрації.

** Зазначені статті Ц К і ГК — див. у «Бухгалтері» № 19’2012 на с. 2 т–3т і 11 т відповідно.

Слід зазначити, що прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та подання відповідної заяви держреєстратору не є фатальними. Таке рішення можна відкликати в будь-який момент до внесення в ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця (лист Держпідприємництва від 04.06.2010 р. № 7093).

II. Задоволення вимог кредиторів

Відповідно до ч. 1 ст. 501 ЦК у разі прийняття рішення щодо припинення підприємницької діяльності строк заявлення кредиторами своїх вимог не може становити менше двох і більше трьох місяців з дня опублікування держреєстратором повідомлення про рішення припинити діяльність.

Кожна вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, ЄСВ, страхових внесків до ПФУ та фондів соцстраху, розглядається ФОПом, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше 15 днів з дня отримання вимоги (ч. 3 ст. 501 ЦК). Якщо кредитор, який отримав повну або часткову відмову у визнанні його вимог, не звернеться до суду з позовом або суд відмовить йому в задоволенні вимог, то такі вимоги вважаються погашеними.

Нагадаємо, що черговість задоволення вимог кредиторів у разі припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця встановлено в ч. 4 ст. 501 ЦК. Вона аналогічна тій, що передбачена ЦК при ліквідації юросіб (ч. 1 ст. 112 ЦК).

III. Отримання довідок
про відсутність заборгованості

Частиною 11 ст. 47 Закону встановлено, що для проведення припинення ФОП повинен надати держреєстратору документи, у тому числі довідку відповідного органу ДПС про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів і довідку відповідного органу ПФУ про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, страхових внесків до ПФУ і фондів соцстраху.

ДПС

Для отримання довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів за формою № 22-ОПП підприємець повинен звернутися у свою ДПС і надати їй згідно з п/п. 11.12.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588, див. його у «Бухгалтері» № 7’2012 у розділі «Тема» ) такі документи:

заяву про припинення платника податків за ф. № 8-ОПП;

оригінали документів, які видаються органами ДПС (свідоцтва, патенти, довідки за ф. № 4-ОПП, інші документи тощо) і підлягають поверненню до органу ДПС, а також завірені органом ДПС копії цих документів***.

*** Якщо вони видавалися і підлягають поверненню до органу ДПС.

Після прийняття цих документів орган ДПС приймає рішення щодо проведення (непроведення)**** документальної позапланової перевірки підприємця (п. 11.3 Порядку № 1588). Перевірка має бути призначена і розпочата протягом місяця після отримання заяви від підприємця або відомостей від держреєстратора. Якщо за результатами перевірки буде виявлено заборгованість, то її доведеться погасити або оскаржити в адміністративному та/або судовому порядку.*****

**** Це окрема пісня. На ній у межах статті ми не зупинятимемось.

***** Відповідно до п. 11.12 Порядку № 1588 зняття з обліку фізособи-підприємця як платника податків здійснюється в порядку, визначеному пунктами 11.1–11.11, тобто як для юридичних осіб.

ПФУ

Процедуру зняття з обліку платників ЄСВ регламентовано п. 5 Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-6 (далі — Порядок № 21-6, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 31’2012 на с. 2т–14т ).

Якщо ФОП має (мав) найманих працівників, то орган ПФУ повинен провести документальну перевірку в 10-денний строк у разі отримання від держреєстратора повідомлення про внесення до ЄДР запису про рішення підприємця припинити діяльність. На підставі акта перевірки ФОП має зробити остаточні розрахунки (якщо в цьому є потреба).

Якщо ФОП не має (не мав) найманих працівників, то він подає до органу звіт про нараховані суми ЄСВ за період роботи у звітному році та копію акта перевірки органу ДПС, а потім здійснює остаточні розрахунки. Таким чином, ФОП-безнайманець зможе отримати довідку про відсутність ПФУ-заборгованості тільки після перевірки його органом ДПС (п. 5.2 Порядку № 21-6).

IV. Держреєстрація
припинення підприємницької
діяльності фізособи-підприємця

Щоб зійти з підприємницької дистанції, ФОП повинен подати держреєстратору особисто (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення*) або через уповноважену особу: заповнену реєстраційну картку на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за його рішенням; довідки відповідних органів ДПС і ПФУ про відсутність заборгованостей зі сплати податків, зборів, ЄСВ, страхових внесків до ПФУ та фондів соціального страхування (ч. 11 ст. 47 Закону).

* Слід зазначити, що рекомендовані листи з описом вкладення поштовим законодавством не передбачені — можна відіслати хіба що цінний лист (лист із оголошеною цінністю) з описом вкладення.

Нагадаємо, що відповідно до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених Постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 270, опис вкладення передбачено лише для цінних листів і бандеролей, а не для рекомендованих.

До речі, ФОП має бути готовим до того, що держреєстрація припинення може затягтися й на цьому етапі. Приміром, у ч. 15 ст. 47 Закону наведено підстави, з яких держреєстратор має право залишити без розгляду подані документи.

Наприклад, це може трапитися, якщо від органів ДПС та/або ПФУ надійшло повідомлення про наявність заперечень проти проведення держреєстрації припинення ФОПа і воно не відкликане. Однак це не перешкоджає повторному зверненню заявника до держреєстратора в загальному порядку після усунення причин, через які документи не розглядалися.

Якщо таких підстав немає, то протягом одного робочого дня з дати надходження документів держреєстратор повинен внести відповідний запис до ЄДР і не пізніше наступного робочого дня з дати держреєстрації припинення видати (надіслати поштовим відправленням) заявнику або уповноваженій ним особі повідомлення про проведення держреєстрації припинення (ч. 17–19 ст. 47 Закону).

Неважко підрахувати: щоб знятися з держреєстрації (без ускладнень), ФОПові знадобиться не менше 4 місяців.**

** Цей строк може бути і більшим, оскільки, як нас повідомляють, у ДПС полюбляють «губити заяву» за ф. № 8-ОПП, а конкретний інспектор, який займається перевіркою, полюбляє несподівано піти у відпустку або захворіти.

Слід зазначити, що існує також спрощена процедура держреєстрації припинення ФОПа, яка проводиться держреєстратором на підставі судового рішення (див. щодо цього ст. 491 Закону).

Крім того, існує принцип мовчазної згоди у сфері державної реєстрації, яким може скористатися ФОП. У ст. 1 Закону його визначено як

«принцип, згідно з яким державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис <...> про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням».

Його суть полягає в тому, що, якщо після закінчення 10 робочих днів з дня завершення проведення процедур припинення підприємницької діяльності (але не раніше закінчення строку заявлення кредиторами своїх вимог ФОПу) орган ДПС та/або ПФУ не видав ФОПу довідку про відсутність заборгованості*, останній має право надати держреєстратору документи без зазначених довідок (ч. 2 ст. 47 Закону).

* Тобто коли контролюючі органи ухиляються, наприклад, від призначення, проведення позапланової перевірки та складання акта (довідки); від підписання керівником і видачі довідки про відсутність заборгованості.

У вищезгаданому роз’ясненні ДРСУ від 18.01.2012 р. підкреслюється, що строк, з якого можливо реалізувати цей принцип, у Законі № 3384-VI** не визначено, у зв’язку з чим доцільно врахувати статтю 5 ЦК (див. «Бухгалтер» № 1–2’2004, с. 3т), яка встановлює, що акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

** Закон від 19.05.2011 р. № 3384-VI « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за їх рішенням».

Отже, вважає ДРСУ, провести держреєстрацію припинення суб’єкта господарювання за принципом мовчазної згоди можна щодо тих суб’єктів, повідомлення про прийняття рішення стосовно припинення яких публікуватимуться у спеціальному друкованому ЗМІ після набрання чинності Законом № 3384-VI, тобто починаючи з 19.12.2011 р.

За нашими підрахунками, використання цього принципу прискорює вихід підприємця зі справи приблизно на 1–1,5 місяця. Тим часом, за повідомленнями з місць, на практиці принцип мовчазної згоди поки що поширення не отримав.

Звертаємо увагу на те, що «мовчазний» принцип може бути застосований ФОПом тільки у разі самостійного прийняття рішення про припинення, на відміну від юрособи, яка може бути припинена за принципом мовчазної згоди й у разі прийняття такого рішення судом (ч. 2 ст. 47 і ч. 5 ст. 37 Закону). До речі, повідомлення про проведення держреєстрації припинення ФОПа, у тому числі за принципом мовчазної згоди, публікується держреєстратором, як і заява, теж безоплатно (ч. 5 ст. 22 Закону).

І насамкінець нагадаємо, що крім добровільного припинення підприємництва ФОП може зійти з підприємницької стежки, ставши банкрутом. Ну а детальніше і про банкрутство ФОПа, і про наслідки цього банкрутства — див. «Бухгалтер» № 14’2010, с. 42–43.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі