Теми статей
Обрати теми

Винагорода за посередницькі послуги при придбанні об’єкта основних засобів включається до витрат і не входить до первісної вартості ОЗ

Редакція БР
Відповідь на запитання

Верстат окремо,
контора окремо

Винагорода за посередницькі послуги
при придбанні об’єкта основних засобів
включається до витрат
і не входить до первісної вартості ОЗ

Чи враховується при купівлі основних засобів за договором доручення, комісії у складі первісної вартості об’єкта основного засобу сума винагороди, сплачена посереднику?

Відповідно до п. 146.4 ст. 146 Податкового кодексу придбані (самостійно виготовлені) основні засоби зараховуються на баланс платника податку за первісною вартістю.

Пунктом 146.5 ст. 146 цього Кодексу визначено перелік витрат, з яких складається первісна вартість об’єкта основних засобів. Витрати платника податку на виплату винагороди посереднику (брокеру, комісіонеру, агенту тощо) за посередницькі послуги у разі купівлі основних засобів до зазначеного переліку не включено.

Водночас відповідно до п/п. 14.1.27 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу витрати — це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, установлених розділом II Податкового кодексу (п. 138.2 ст. 138 Податкового кодексу).

Відповідно до п/п. 138.12.2 п. 138.12 ст. 138 цього Кодексу до складу інших витрат включаються витрати діяльності, до яких розділом III Кодексу прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат.

З урахуванням викладеного при купівлі основних засобів (нематеріальних активів) за договорами доручення (комісії тощо) витрати платника податку на виплату винагороди посереднику (брокеру, комісіонеру, агенту тощо) за послуги включаються до складу інших витрат на підставі п/п. 138.12.2 п. 138.12 ст. 138 Податкового кодексу.

Зазначені витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені згідно з правилам ведення обліку (п. 138.5 ст. 138 Податкового кодексу), та відображаються у рядку 06.4.39 додатка ІВ «Інші витрати» до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом [Мінфіну України від 28.09.2011 р.] № 1213 [«Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства»], з відповідним перенесенням до рядка 06.4 цієї декларації.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника Управління
по роботі з Єдиною базою податкових знань
 та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби —
начальником відділу,

О. Шаровою, І. Романюк і Я. Мірошник,
головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 30/2012

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі