Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Економічна безпека України
у запитаннях без відповідей

Як довго може протягнути країна, яка майже нічого, крім харчів і сировинних ресурсів, не виробляє, вся економіка якої ґрунтується на перепродажі імпорту й обслуговуванні цього перепродажу різноманітною інфраструктурою?

Чи багато податків у змозі виручити держава від підприємств, які, майже нічого не реалізуючи роздрібній торгівлі або кінцевому споживачеві, торгують в основному одне з одним, коли доходи одних відразу перетворюються на витрати інших і в загальній податковій складності дають абсолютний нуль?

Чи не свідчить надвисока ставка процента за кредити про те, що грошей в економіці попросту не вистачає , через що немає ані виробництва, ані попиту, який би це виробництво зробив осмисленим?

Чи є якийсь глибокий сакральний зміст у тому, що штучна підтримка курсу національної валюти, забезпечувана штучним браком грошової маси, робить практично неможливим реальний експорт , а після неминучого розтискання пружини й раптового падіння курсу нацвалюти такий штучний обвал експорту ще й доповнюється різким обвалом імпорту, до заміщення якого вітчизняне виробництво не готове?

Чи рятує від інфляції стримування грошової маси за умов, коли причиною високих цін є не підвищений/незабезпечений попит, а висока собівартість?

Чи можливі реальні ринкові конкурентні відносини, що змушують підвищувати якість продукції й оплату кваліфікованої праці, за умов штучного дефіциту грошей ?

Чи меншою мірою впливають на зростання цін гроші позикові, ніж просто намальовані (як в США) державою?

Чи мають ну хоч якесь виправдання позики у МВФ etc на кабальних умовах за рахунок нащадків, узяті країною, яка дорогою ціною проводить політику дорогих грошей , і чи не позбавляють вони таку політику сенсу?

Чи приносить економічну користь заміщення вітчизняних грошей іноземними, що проводиться державою?

Чи будуть українські підприємства виходити з тіні за умов надскладного заплутаного (хоч і неефективного) оподаткування з постійною зміною «правил гри» (часто-густо — заднім числом), відкритим податковим рекетом , цькуванням експортерів , які бажають отримати законне відшкодування ПДВ, і постійними вимогами податкових попередніх оплат?

Чи не тіньова економіка врятувала Україну на піку кризи, коли діючий податковий механізм за кризових умов для підприємств смертельний?

Чи є ефективним державне регулювання , коли єдиний непорушний податковий принцип — це неписане правило «вам — офшори, нам — єдиний податок», що діє як основа міжкласової соціальної згоди?

Чи сприяє економічному зростанню суцільний тиск на керівництво держпідприємств із метою зниження їх прибутковості або підвищення збитковості — для подальшої дешевої приватизації (з можливими «відкатами»)?

Чи можливе хоч якесь реальне зростання виробництва взагалі й експорту зокрема за відсутності грошової маси, попиту й кредитів під прийнятні проценти, при податковій корупції, цькуванні експортерів й економічному забезпеченні «монетарною» політикою не можливості їхньої діяльності (крім продажу ресурсів)?

Скільки часу країна все це може ще витримувати й куди вона котиться?

 

P. S. Коли на зустрічі з виборцями мене оббризкали зеленкою (опік роговиці; на відео зафіксовано обличчя злодіїв, порушено кримінальну справу), в інеті з’явилися коментарі, що це, мовляв,— самопіар. Охочих аналогічно «попіаритись» попереджаю: розрахунок має бути ювелірним: мікрон убік — і немає ока.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі