Теми статей
Обрати теми

Про надання інформації з питань застосування законодавства України

Редакція БР
Лист від 05.03.2013 р. № 25-313/2725

Багато — це коли два

                               й більше.

Про відповідальність за недотримання законодавства
про застосування електронних платіжних систем;
що таке багатоемітентна платіжна система

Лист Національного банку України
від 05.03.2013 р. № 25-313/2725

Про надання інформації
з питань застосування
законодавства України
*

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«Приватний підприємець — платник єдиного податку здійснює роздрібну торгівлю непродовольчими товарами. Чи зобов’язаний такий підприємець установлювати електронні платіжні системи та в якій кількості?

Що означає вираз «багатоемітентна платіжна система»?

Чи передбачена відповідальність за недотримання законодавства про застосування електронних платіжних систем?».— Ред.

Розглянувши Ваш запит <...> щодо питань, пов’язаних зі здійсненням розрахунків з використанням електронних платіжних засобів, повідомляємо.

Відповідно до пункту 14.19 статті 14 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів. Вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Кабінет Міністрів України. Контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів здійснює Державна податкова служба Укра-їни, а за забезпеченням захисту прав держателів електрон-них платіжних засобів на здійснення зазначених розрахунків — спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

Відповідно до підпункту 191.1.3 пункту 191.1 стат-ті 19 По-даткового кодексу України органи дер-жавної податкової служби здійснюють контроль за дотриманням суб’єктами господарювання уста-новлених законодавством обов’язкових вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Статтею 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за недо-тримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів(1). Розгляд справ про ці адміністративні правопорушення згідно зі статтею 2342зазначеного Кодексу покладено на органи державної податкової служби України.

(1) Тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [тобто від 1700 до 3400 грн.— Ред.].

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення,— тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі не-оподатковуваних мінімумів доходів громадян [тобто від 8500 до 17 000 грн.— Ред.].— Офіц. прим.

Згідно з частиною 2 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» забороняється у будь-який спосіб обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов’язаний приймати їх до сплати. За порушення цієї норми у пункті 12 частини 1 статті 23 зазначеного Закону встановлена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.**

** Тобто 8500 грн.— Ред.

 

Щодо поняття «багатоемітентна платіжна система»

Відповідно до пункту 1.13 статті І Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» емітент електронних платіжних засобів банк, що є учасником платіжної системи та здійснює емісію електронних платіжних засобів.

Отже, багатоемітентна платіжна система — це платіжна система, учасниками якої є два і більше банків, які здійснюють емісію електронних платіжних засобів в цій платіжній системі.

Директор Генерального департаменту
 інформаційних технологій
 та платіжних систем
 
Н. Синявська

Від редакції

Про використання електронних платіжних си-стемдив. с. 46–49 цього випуску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі