Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Маленька країна

«Парламентське князівство» Андорра живе в 6 разів краще України

У багатій історії мініатюрної держави, розташованої між Іспанією та Францією,— кілька дат заснування : 790-й р., 805-й, і 1278-й.

А в 2004-му збірна Андорри з футболу здобула першу перемогу. Це було в матчі з Македонією. На стадіоні були присутні 114 осіб. Тоді ж Андорра почала брати участь у пісенному конкурсі « Євробачення».

Андорра — «парламентське князівство». Відповідно до традиції, яка сягає корінням у пареаж, Співправителями (співкнязями), тобто главами держави, є Президент Французької Республіки і єпископ Урхельський (Іспанія).

До 1993 року андоррці виплачували своїм сюзеренам щорічну данину :

960 франків (екв. 187 дол. 52 центів) — президентові Французької республіки,

460 песет (екв. 3 дол. 54 центів), 12 голівок сиру, 12 каплунів, 12 куріпок, 6 окостів Урхельському єпископу.

Індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) дуже високий (33-є місце у світі — на естонському рівні, попереду Словаччини, Катару й Угорщині; в України — 78-е за Іраном і Перу).

ВВП на душу населення — 44,6 тис. дол. (в Україні — 7,6 тис. дол., тобто майже в 6 разів менше).

80 % ВВП країни дає туристична галузь. Андорру щороку відвідують до 9 млн туристів. Держава бере мінімальну участь в управлінні економікою , і приватне підприємництво діє майже без обмежень. Велику роль в економіці відіграє банківський сектор, який користується існуючими в країні податковими пільгами.

Через високий рівень банківської конфіденційності Андорра є податковим оазисом . Процвітає торгівля предметами розкоші.

Андорра є зоною безмитної торгівлі, що дає можливість придбавати різні товари зі знижками 25%–40% вартості аналогічних товарів в Іспанії або Франції.

Територія Андорри займає 468 кв. км (ледь більше Кривого Рогу).

Населення Андорри (оціночно) становить 91 тис. осіб (як у м. Єнакієве Донецької обл.).

Медичне обслуговування в Андоррі надається всім працюючим і членам їхніх сімей у межах державної системи соціального страхування за рахунок внесків роботодавців і працівників, пропорційних заробітній платі. Вартість медичного обслуговування покривається страховкою в розмірі 75% у разі амбулаторного лікування (витрати на ліки й відвідування лікарів), 90% у випадку госпіталізації та 100% при нещасних випадках на робочому місці. Решта витрат можуть покриватися приватним страховим полісом.

Кожен будинок у країні має підключення до мережі інтернет з мінімальною швидкістю 100 Мбіт/с .

Із 1278 року Андорра є асоційованою з Іспанією й Францією державою. На ці країни покладено відповідальність за захист Андорри.

В Андоррі немає регулярних збройних сил, всі силові функції виконує поліція Андорри.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі