Теми статей
Обрати теми

Чому підприємствам — платникам ПДВ небезпечно працювати з фірмами-«партизанами» щодо мінімізації ПДВ

Редакція БР
Стаття

Про партизанів-2013

Чому підприємствам — платникам ПДВ небезпечно працювати
 з фірмами-«партизанами» щодо мінімізації ПДВ

(Представляємо корисний дружній сайт www.business-rost.com.ua)

Підприємствам — платникам ПДВ, які легально ведуть свій бізнес, придбавати податковий кредит з ПДВ у фірм-«партизанів» (вони ж «обготівковуючі контори», «конверти» тощо) економічно невигідно і безперспективно — з погляду економії на сплаті податків.

До цього висновку фахівці дійшли після всебічного вивчення роботи податкової інспекції та податкової міліції, а також повного аналізу судової практики адміністративних та господарських судів України за період 2010–2013 років у спорах про визнання недійсними і незаконними правочинів підприємств платників — ПДВ.

Як фундаментальне обґрунтування висновку про те, що підприємствам — платникам ПДВ економічно невигідно і безперспективно працювати з фірмами-«партизанами», експерти наводять факти, які добре знайомі керівникам підприємств, що працювали з фірмами-«партизанами»:

1. Строк життя і роботи фірми-«партизана» зазвичай становить 3–4 місяці. Потім роботу фірми-«партизана», як правило, припиняє податкова міліція разом із податковою інспекцією. Після чого починаються зустрічні перевірки за їхніми контрагентами.

2. Фірми-«партизани» у більшості випадків вчасно не реєструють податкові накладні в Єдиному державному реєстрі податкових накладних.

3. Документи щодо продажу податкового кредиту з ПДВ (договори, податкові накладні, акти виконаних робіт та інші) фірми-«партизани» оформляють 1–2 тижні й тільки після цього видають ці документи своїм контрагентам — легально працюючим підприємствам — платникам ПДВ. Фірми-«партизани» дуже рідко видають товарно-транспортні накладні, тому що в них немає на балансі свого транспорту.

4. Директори фірм-«партизанів» — зазвичай фі-ктивні «Фунти» (вони ж — піджаки). Оскільки фірми-«партизани» не займаються легальним бізнесом, їхні хазяї постійно змушені ховати своїх директорів від податкової міліції. І це одна з головних причин, чому фірми-«партизани» довго оформляють документи.

5. Як правило, фірми-«партизани» не відповідають на спроби зустрічних перевірок податкової інспекції. Оскільки фірми-«партизани» не ведуть легального бізнесу, тож у них немає легального приходу податкового кредиту з ПДВ за правочинами. Фірми-«партизани» самі собі «малюють» податковий кредит з ПДВ і потім його продають. У результаті цього податкова інспекція під час перевірок не підтверджує податкового кредиту фірм-«партизанів».

6. У більшості фірм-«партизанів» немає впливових заступників в органах влади (надійного «даху»), здатних їх прикривати. Із цієї причини такі «обготівковучі» контори і називають «партизанами», і тому в них такий короткий строк роботи (3–4 місяці).

7. Найголовніше слабке місце в роботі фірм-«партизанів», на думку більшості фахівців, це те, що фірми-«партизани» не захищають свої правочини із продажу податкового кредиту з ПДВ і інтереси своїх контрагентів в адміністративному та господарському судах. Тому податкова інспекція просто визнає їхні правочини з продажу податкового кредиту недійсними і позбавляє усіх учасників цієї угоди (контрагентів) права на отримання цього податкового кредиту.

Уявна вигода у придбанні «партизанського» податкового кредиту — це його ціна, що становить у середньому 5–8,5%.

Але, продаючи за такою ціною свій податковий кредит, фірми-«партизани» не надають своїм покупцям ніяких гарантій економічної безпеки (тобто, що цей податковий кредит після першої ж перевірки податкової інспекції в них залишиться).

У зв’язку з цим існує думка, що за відсутності потрібного «даху» значно вигідніше і перспективніше купувати податковий кредит з ПДВ у легально працюючих підприємств, які:

вчасно реєструють свої податкові накладні з ПДВ у Єдиному державному реєстрі податкових накладних;

швидко оформляють усі документи за правочинами (договорами) відповідно до норм чинного податкового законодавства України і потім їх видають своїм покупцям податкового кредиту протягом 1–3 днів;

— завжди видають товарно-транспортні накладні, оскільки на балансі своїх підприємств мають транспорт;

— відповідають на всі зустрічні перевірки податкової інспекції та успішно їх проходять;

— завжди у разі виникненні спору з податковою інспекцією щодо продажу свого податкового кредиту позиваються в адміністративних і господарських судах, захищаючи свої права і права своїх покупців. Ці легально працюючі підприємства майже завжди виграють обидва суди у податкової інспекції — у першій інстанції й апеляцію.

За матеріалами www.business-rost.com.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі