Теми статей
Обрати теми

ФОП може подавати звітність в електронній формі після отримання електронного цифрового підпису; звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції не залежить від реєстрації суб’єктом програмної індустрії

Редакція БР
Лист від 19.03.2013 р. № 1580/

А щоб здобуть електропідпис,
побігай як електровіник!

ФОП може подавати звітність в електронній формі
 після отримання електронного цифрового підпису;
звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції
 не залежить від реєстрації суб’єктом програмної індустрії

Лист Державної податкової служби України
від 19.03.2013 р. № 1580/А/18-8514*

Державна податкова служба України на доручення Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 05.03.2013 р. № 04-30/10-244 розглянула Ваш лист <...> та повідомляє.

Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою наказом ДПА України від 10.04.2008 р. № 233, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.04.2008 р. за № 320/15011 (далі — Інструкція), визначено загальні принципи організації інформаційного обміну під час подання платниками податків податкової звітності до органів державної податкової служби України в електронній формі із використанням електронного цифрового підпису. На сьогодні можливість подання платниками податків до органів ДПС податкової звітності в електронній формі на підставі відповідних договорів повністю забезпечено.

Відповідно до п. 5 розділу III Інструкції платник податків отримує в будь-якому підключеному до системи подання податкових документів в електронному вигляді акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб юридичної особи, що мають право підпису (керівника, бухгалтера), та печатку юридичної особи. Платник податків фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності може обмежитись одним ключем ЕЦП. Особисті ключі знаходяться на ключових (електронних) носіях, що зберігаються в таємниці.

Суб’єкт господарювання отримує в органі ДПС за місцем реєстрації або на web-сайті ДПС чи регіональної ДПС текст типового договору про визнання електронних документів, безкоштовне спеціалізоване програмне забезпечення формування та подання до органів ДПС податкових документів в електронному вигляді.

Ознайомившись з редакцією договору, платник заповнює необхідні реквізити, у тому числі вписує свою електронну адресу, підписує та скріплює печаткою два примірники договору (для фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності за наявності печатки).

Отже, фізична особа — підприємець має можливість подавати звітність в електронному вигляді до органів ДПС після отримання електронного цифрового підпису за місцем реєстрації.

Водночас повідомляємо, що з метою однакового розуміння платниками податків та податковими органами електронного документообігу, ДПС України розроблено Пам’ятку платника податків про ведення обліку господарських операцій в електронному вигляді та подання документів в електронному вигляді до органів державної податкової служби, яку розміщено за електронною адресою: www.sts.gov.ua, напрям — електронна звітність, підрозділ — нормативне забезпечення.

Відповідно до п. 261підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі — Кодекс) операції з постачання програмної продукції тимчасово (з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року) звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Дія цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

криптографічні засоби захисту формації.

Платник податку незалежно від того, чи є він юридичною або фізичною особою, здійснює окремий облік операцій, звільнених від оподаткування податком на додану вартість.

Таким чином, звільнення від сплати податку на додану вартість поширюється не на окремих суб’єктів господарювання, а на операції з постачання програмної продукції та не залежить від реєстрації платником податку на додану вартість як суб’єкта, який застосовує особливості оподаткування податком на прибуток підприємств, передбачені п. 5 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

В. о. Голови А. Ігнатов

Від редакції

Про те, що спеціальна реєстрація для звільнення від ПДВ не потрібна, ДПСУ вже повідомляла в листі від 06.12.2012 р. № 6709/0/61--12/15--1415 (див. «Бухгалтер» № 3’2013, с. 9).

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«1. Чи необхідний фізособі-підприємцю, в якої немає печатки, електронно-цифровий підпис печатки, щоб надсилати податкові звіти через Інтернет?

2. Чи має право фізособа-підприємець застосовувати пільгу з ПДВ до операцій з постачання програмної продукції? Чи необхідна для цього реєстрація суб’єктом програмної індустрії?

Чи правильний висновок про те, що таке звільнення поширюється на суб’єктів господарювання, включених до реєстру суб’єктів господарювання, які застосовують особливості оподаткування в діяльності індустрії програмної продукції, і мають свідоцтво про реєстрацію як суб’єкта, що застосовує особливості оподаткування?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі