Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Плагіат як ознака мудрості

Найважливіші твори славетних французьких філософів епохи Відродження озаглавлено схоже — тільки одним словом:

Мішень Монтень«Досліди»,

Франсуа де Ларошфуко«Максими»,

Блез Паскаль (відомий і як геніальний математик) — «Думки»,

Жан де Лабрюєр — «Характери».

Перший із них — безумовно, Монтень, причому не тільки за хронологією (він — із 16-го століття, інші — з 17-го), але й за значущістю філософської думки.

І от одна з ідей цього видатного мислителя, наполегливо повторювана ним неодноразово, стосується запозичень. Погляд, зазначимо одразу, як на теперішній час — абсолютно неординарний.

Отже, слово класикові світової філософії. Із «Дослідів» неперевершеного і єдиного у своєму роді Мішеля Монтеня (1533–1592):

«Треба, щоб він [учень. — Ш/п.] перейнявся духом давніх мислителів, а не заучував їхні настанови. І нехай він не боїться забути, якщо це завгодно йому, звідки він почерпнув ці погляди, аби тільки він зумів зробити їх власністю. Істина й доводи розуму належать всім, і вони не в більшій мірі надбання тих, хто висловив їх уперше, ніж тих, хто висловив їх згодом. Те-то й те-то настільки ж узгоджується з думкою Платона, наскільки з моєю, бо ми виявляємо тут однодумність і дивимось на справу однаково».

І далі:

«Що ж стосується доводів, які виходять у будь-якої іншої людини від простого здорового глузду, то нам здається, що, глянули б ми на річ із того самого боку, і ми також неодмінно б натрапили на них».

Нарешті, апофеоз:

«Хто ясно бачить велич чужої думки, той і сам піднімається до того самого рівня й підносить свою думку на ту саму висоту».

Тобто неважливо, хто перший. Важливо, хто погодився

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі