Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Такі різні вертольоти,

або Боже, бережи Королеву!

Принц Вільям, онук королеви Єлизавети II, який проходить службу в британській армії, у новорічну ніч брав участь у рятувальних операціях на вертольоті, а його дружина, що чекає на дитину (можливо, майбутнього англійського короля), зустрічала новий рік без чоловіка.

На Україну — навіть не проектуємо. Із дітьми/онуками наших небожителів подібне неможливе.

 

Але явну перевагу королівська сім’я Великобританії має не тільки перед нами. Про те, наскільки монархія надійніша за демократію, я подумав при чергових витівках демократично обраних володарів.

 

В Америці Президент Обама охоче проводить політику «розкидання грошей з вертольота» (вислів автора ідеї безупинного друкування грошей Бена Бернанке, який очолює там ФРС — аналог Нацбанку). Сьогодні всерйоз обговорюється можливість випуску платинової монети в 1 трильйон доларів (це мільйон мільйонів) для покриття американського держборгу. Із золота/срібла — заборонено, а із платини — можна, проблема лише в тому, щоб усі нулі на ній помістилися.

Що може статися з орієнтованою на долар світовою економікою, якщо така платинова фінансова бомба побачить світ, американцям байдуже: «Валюта — наша, проблеми — ваші!»…

 

У Франції ж соціалістичний уряд увів податок на багатих за ставкою 75%, після чого багаті стали розбігатися. Знаменитий актор Жерар Депардьє, який отримав російське громадянство від Путіна, ледь не став у Росії міністром культури — щоправда, Мордовіїне в Москві, а в Саранську.

Потім соціалістів змусили передумати (хоча вони обіцяють до цієї ставки ще повернутися), але ті, що розбіглися, повертатися не поспішають.

Як я й писав, крива Лаффера працює лише в один бік: зі зростанням податкових ставок народ іде в тінь (варіант: депардьюється за кордон), а при їх зворотному зниженні все одно в цій тіні залишається. От і французький приклад це підтвердив. Що ж, не треба було голосувати за лівих

 

Ну а народні обранці Росії образилися на Володимира Познера, який випадково сказав в ефірі «Государственная дура», і за це збираються заборонити всім журналістам з іноземним громадянством працювати в держЗМІ РФ.

 

Зате в ніким не обраній королівській сім’ї Єлизавети — все гаразд. (Ніхто на королеву «дура» і не скаже, навіть не подумає так.) Монархи — вони часто мудріші за обраних тимчасовиків, що прийшли на певний строк…

 

P. S. Іноді все більше й більше відчувається, що всі ми — і Україна, і світ взагалі — перебуваємо біля якоїсь останньої межі.

Що нам готує майбутня Зміюка?

Саме майбутня, адже за східним календарем її рік ще не почався.

Згадаємо останні роки Змії:

1869, 1881, 1893, 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001

народження Распутіна і «чорна п’ятниця» на золотому ринку США, вбивство Олександра II Визволителя, народження Мао і перше у світі надання жінкам права голосу, всі 3 російські революції, початок колективізації в СРСР і Великої депресії в США, початок війни, смерть Сталіна, перший повний рік Брежнєва, закріплення Конституцією влади КПРС, вибори-89 (початок розвалу), перший повний рік Путіна (зі збиванням Україною російського літака та жахливим терактом у США 11 вересня)…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі