Теми статей
Обрати теми

Передання медпрацівника іншому підприємству за договором аутсорсингу

Редакція БР
Відповідь на запитання

— А Вам цього дядечка дивитися, вибачте, не можна!

Передання медпрацівника іншому підприємству за договором аутсорсингу

На підприємстві 1 працює медичний працівник, який здійснює передрейсовий огляд водіїв. Дружнє нам підприємство 2 просить надати нам цього працівника за договором аутсорсингу (передання персоналу). Чи може медпрацівник здійснювати одночасно і передрейсовий огляд водіїв підприємства 2?

На жаль, організувати на підприємстві 2 виконання вимог законодавства щодо обов’язкового проходження медоглядів водіїв шляхом укладання з підприємством 1 договору з надання персоналу (аутсорингу) неможливо. Наш висновок ґрунтується ось на чому.

Згідно з п. 1.9 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ та МВС від 05.06.2000 р. № 124/345, зі змінами, щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди водіїв проводяться лікарями або середніми медпрацівниками, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств, установ, організацій. Проводити зазначені медогляди медпрацівники мають право після періодичного (1 раз на три роки) навчання методам їх проведення на Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» МОЗ та його філіях.*

Після завершення навчання зазначені медпрацівники відповідно до норм п. 1.2 Інструкції про порядок видачі і використання штампів медичних працівників, що проводять щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів, затвердженої наказом ДП «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» МОЗ від 03.03.2008 р. № 80/ 1-П (далі — Інструкція № 80/1), повинні отримати:

свідоцтво на право проведення щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів;

довідку про внесення до Єдиного реєстру медичних працівників, які проводять щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів;

номерний штамп із висновком про придатність до управління транспортним засобом.

Штампи використовуються тільки медпрацівниками, внесеними до Єдиного реєстру медпрацівників під відповідним номером, і не підлягають переданню для використання іншим юридичним або фізичним особам (п. 1.5 Інструкції № 80/1). Дія Інструкції № 80/1 поширюється на всіх медпрацівників, які пройшли додаткове навчання, і на всі підприємства незалежно від форми власності й відомчої підпорядкованості, на яких такі медпрацівники працюють. Це означає, що медпрацівник має право на проведення щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів за умови наявності спеціально обладнаного робочого місця. При цьому в п. 2.3 Інструкції № 80/1 визначено, що документом, який підтверджує його наявність, є лист підприємства, що направляє працівника на навчання, в якому зазначено, що таке підприємство має спеціально обладнане приміщення для проведення щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів водіїв транспортних засобів.

Таким чином, медичний працівник може проводити медогляди тільки водіїв підприємства-роботодавця. Навіть якщо ми будемо cтверджувати, що медпрацівник перебуває на території підприємства 2, тому що там роботодавець обладнав йому робоче місце, він усе одно зможе проводити медогляди тільки водіїв роботодавця, тобто підприємства 1. Використовувати свій штамп для підприємства 2 медпрацівник зможе, тільки якщо буде працевлаштований там за сумісництвом і якщо підприємство 1 дасть згоду на використання цього штампа. Без такої згоди медпрацівник може отримати окремий штамп, але при цьому на підприємстві 2 він усе одно повинен бути працевлаштований за сумісництвом.

Наостанок зазначимо, що на практиці різними держорганами періодично ставиться під сумнів сама можливість здійснення передрейсових оглядів водіїв штатними медпрацівниками підприємств, оскільки, мовляв, діяльність з проведення медоглядів підлягає ліцензуванню. Детальніше про цю проблему — див. сторінку ліворуч.

Григорій Берченко,
Іван Тургенєв

 

* Тут слід звернути увагу на те, що Держслужба підприємництва зупинила дію цього пункту з 18 грудня 2012 року. Проте ДП «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» усе одно залишається єдиним уповноваженим суб’єктом, який має право проводити навчання медпрацівників методам передрейсових (післярейсових) медоглядів, оскільки саме йому МОЗ видав відповідну ліцензію. При цьому ми не виключаємо подальші ліберальні зрушення в зазначеному напрямі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі