Теми статей
Обрати теми

Реквізити ліцензії та/або дозволу на виконання будівельних робіт слід зазначати тільки для об’єктів IV і V категорій складності

Редакція БР
Лист від 16.04.2013 р. № 8/17-476-13

— Я вовком би вигриз бюрократизм!
— Спасибі, вже все вигризли!

Реквізити ліцензії та/або дозволу на виконання будівельних робіт
слід зазначати тільки для об’єктів IV і V категорій складності

Лист Департаменту державних програм
та розвитку житлового будівництва
Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України
від 16.04.2013 р. № 8/17-476-13*

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло Ваше звернення <...> щодо можливості в тексті реклами зазначати реквізити ліцензії на здійснення будівельної діяльності та дозволу на виконання будівельних робіт лише для об’єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності, та повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2012 року № 148 внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року № 1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури». З урахуванням внесених змін Порядок ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, встановлює загальні вимоги до ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорій складності.

Таким чином, внесеними змінами передбачено, що ліцензуванню підлягають лише будівельні роботи для об’єктів IV і V категорії складності. При цьому проектні роботи ліцензуванню не підлягають.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» видача замовнику органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт здійснюється щодо об’єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності.

Виконання будівельних робіт на об’єктах будівництва, що належать до I–III категорій складності здійснюється шляхом реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання будівельних робіт.

Отримання ліцензії на здійснення будівельної діяльності та дозволу на виконання будівельних робіт для об’єктів I–III категорій складності діючим законодавством не передбачено.

Враховуючи викладене зазначати реквізити ліцензії чи/або дозволу на виконання будівельних робіт для об’єктів будівництва можливо лише для об’єктів, що належать до IV і V категорій складності.

Заступник директора Департаменту державних програм
 та розвитку житлового будівництва
 
В. Височин

Від редакції

Цілком розумн о. Добре, що Мінрегіонбуд не став нічого вигадувати й устромляти палиці в колеса.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Із 1 березня 2012 року ліцензія на здійснення будівельної діяльності необхідна лише для будівництва об’єктів, що належать до IV і V категорій складності. Для будівництва об’єктів, що належать до I–III категорій складності, така ліцензія не потрібна.

Тепер щодо того, які дозвільні документи повинні бути на руках у забудовника перед початком будівництва взагалі. Приміром, згідно з п. 2 Порядку № 466:

1 ) перед будівництвом об’єктів, що належать до IV і V категорій складності, забудовник повинен отримати в ДАБІ дозвіл на виконання будівельних робіт;

2 ) будівництво присадибних, дачних і садових земельних ділянок здійснюється на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки. У цьому випадку будівельні роботи можуть розпочинатися лише після того, як забудовник подасть до ДАБІ повідомлення про початок виконання будівельних робіт;

3) перед будівництвом об’єктів, що належать до I–III категорій складності, забудовнику потрібно зареєструвати в ДАБІ декларацію про початок виконання будівельних робіт.

Окрім того, у замовника повинен бути документ на землю (держакт на землю, що посвідчує право власності, або договір оренди землі, або договір суперфіція).

Так, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством (ч. 1 ст. 19 Конституції).

Тому якщо нормами законодавства не передбачено отримання ліцензії чи дозволу, то це не може бути перешкодою для розміщення реклами.

Загальними принципами господарювання в Україні є, зокрема: свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом; обмеження державного регулювання економічних процесів у зв’язку з необхідністю забезпечення соціальної спрямованості економіки, добросовісної конкуренції у підприємництві, екологічного захисту населення, захисту прав споживачів та безпеки суспільства і держави; заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини тощо (ст. 6 ГК).

Порядок ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, та Порядок виконання будівельних робіт є спеціальними нормами щодо ст. 251Закону про рекламу, які регулюють необхідність отримання ліцензії та дозволу на виконання будівельних робіт.

Так, при розбіжності між загальним і спеціальним нормативно-правовим актом перевага надається спеціальному, якщо він не скасований виданим пізніше загальним актом (лист Мін’юсту від 26.12.2008 р. № 758-0-2-08-19).

Тому лише для об’єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності, в тексті реклами необхідно зазначати реквізити ліцензії (дозволу) на здійснення будівельної діяльності та дозволу на виконання будівельних робіт.

Чи дійсно лише для об’єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності, в тексті реклами необхідно зазначати реквізити ліцензії (дозволу) на здійснення будівельної діяльності та дозволу на виконання будівельних робіт?».— Ред

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі