Теми статей
Обрати теми

Доповнення до матеріалу з № 18’2013

Редакція БР
Стаття

ВіРячи ВР

Доповнення до матеріалу з № 18’2013

Хочемо додатково звернути увагу читачів на таке.

У попередньому випуску журналу в матеріалі «Ave аванси, відповідаючи на перше запитання, ми зробили висновок стосовно того, що платник податку на прибуток, який сплачував (згідно з п. 57.1 ПКУ) щомісячні аванси з цього податку, але одержав у першому кварталі 2013 року збиток і подав за цей період декларацію до свого органу ДПС, не повинен буде сплачувати щомісячні аванси: починаючи з авансу за квітень 2013 року й закінчуючи авансом за грудень 2013 року (див. виноску ** на с. 40 в «Бухгалтері» № 18’2013).

Такий висновок випливає із суто буквального трактування норм ПКУ (зокрема, його п. 57.1).

Буквально у п. 57.1 ПКУ зазначено, що платник-«авансист», який одержав і задекларував у першому кварталі 2013 збиток,

«авансові внески у другому четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює».

Тобто формально в такій ситуації не сплачуються аванси тільки за квітень — грудень звітного (податкового) року (у цьому випадку 2013-го).

Але ж згідно з п. 57.1 ПКУ щомісячних авансів (розрахованих від податку попереднього року) усього 12. І вносяться вони щомісяця — починаючи з березня поточного року (2013-го) і закінчуючи лютим наступного (2014-го).

Тому за буквального прочитання п. 57.1 ПКУ такий першоквартальний збитківець просто отримує дев’ятимісячну перерву в сплаті авансів і повинен буде в наступному (у цьому випадку — 2014-му) році в будь-якому разі сплатити ще два авансові платежі — за січень і за лютий наступного року. Причому сплата цих авансів (повторимо, за формального підходу) має бути проведена таким платником незалежно від показників його прибутковості в поточному році.

Якось усе це з урахуванням «авансових» норм ПКУ не дуже логічно...

Проте ми вважаємо за свій обов’язок попередити про це платників-збитківців, які здихалися авансів починаючи із другого кварталу, щоб вони на початку наступного року не розслаблювалися і не забули про цей законодавчий підступ, тобто про свій формальний обов’язок внести ще два згадані авансові платежі.

При цьому не втрачаємо надію на те, що зазначену проблему буде до початку 2014 року усунено законодавцями. Або — нефіскально вирішено податковою на рівні узагальнюючої податкової консультації.

О. П., А. П.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі