Теми статей
Обрати теми

Про подання форми № 20-ОПП

Редакція БР
Лист від 30.04.2013 р. № 895/

— Хто форму 20 не складе,
-ОПП                                                                             
той під сокиру попаде...

податкової                                    

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 30.04.2013 р. № 895/Т/99-99-18-06-05-14*

Міністерство доходів і зборів України <...> розглянуло Ваш лист <...> та повідомляє.

Пунктом 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних органах державної податкової служби за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об’єктів у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Відповідно до п. 8.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за № 1562/20300, платник зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним та неосновним місцем обліку) у порядку, встановленому розділом VIII цього Порядку.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається до відповідного податкового органу протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Відповідно до п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ДПСУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог, встановлених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність,— 510 гривень.

Положеннями ПКУ не передбачені терміни надання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі — повідомлення за ф. № 20-ОПП), зареєстровані (відкриті) до 01.01.2011 р., тому штрафні санкції за несвоєчасне подання повідомлення не застосовуються.

Додатково повідомляємо, що повідомлення за ф. № 20-ОПП подається у разі наявності об’єктів оподаткування, у разі їх відсутності таке повідомлення не подається.

Заступник Міністра А. Ігнатов

Від редакції

Із зазначеного приводудив. також с. 42–45 цього випуску.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи має право платник податків подати форму № 20-ОПП із прочерками (за винятком зазначення місцезнаходження) і чи зобов’язаний податковий орган прийняти таку форму? На практиці в такому прийнятті форми із прочерками податківці відмовляють.

Яку саме відповідальність установлено за неподання форми № 20-ОПП (із урахуванням того що строки подання форми № 20-ОПП не передбачені ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ), вони встановлені підзаконним актом, тому ПКУ не передбачає штрафів за неподання або несвоєчасне подання форми № 20-ОПП)?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі