Теми статей
Обрати теми

Договір про повну матеріальну відповідальність: умови укладання; чи можна укладати з бухгалтером, який виконує функції касира (за суміщенням)

Редакція БР
Лист від 29.04.2013 р. № 61/06/186-13

— А за козла — відповіси!

Договір про повну матеріальну відповідальність:
 умови укладання; чи можна укладати з бухгалтером,
який виконує функції касира (за суміщенням)

Лист Міністерства соціальної політики України
від 29.04.2013 р. № 61/06/186-13*

На Ваш лист <...> Департамент правового забезпечення в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до статті 1351 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) письмові договори про повну матеріальну відповідальність можуть укладатись підприємством, установою, організацією з працівниками (що досягли 18-річного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

Перелік посад і робіт з працівниками (що досягли 18-річного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей (далі — Перелік), затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24, і діє на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. [№ 1545] «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР».

Відповідно до зазначеної вище статті договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність може укладатися за наявності одночасно двох умов: 1) наявність посади, яку працівник займає, або роботи, котру він виконує, містяться у Переліку; 2) виконання обов’язків згідно з посадою, виконання роботи згідно з фахом має бути безпосередньо пов’язане зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей. Тому наявність посади або роботи в Переліку не дає підстави для укладання договору про повну матеріальну відповідність, якщо у змісті трудової функції працівника відсутні перелічені обов’язки.

Згідно із «Загальними положеннями» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, які містяться у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, конкретний перелік посадових (робочих) обов’язків визначається посадовими (робочими) інструкціями працівників всіх категорій, які розробляють і затверджують на основі типової кваліфікаційної характеристики роботодавці, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

Тобто зміст трудової функції працівника визначається розділом «Завдання та обов’язки» посадової (робочої) інструкції.

Виходячи з викладеного зазначений Перелік не передбачає укладання договору про матеріальну відповідальність з бухгалтером.

Проте слід зазначити, якщо бухгалтеру в установленому порядку (відповідно до робочої інструкції, наказу, розпорядження) передбачається розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт видами робіт, пов’язаними зі збереженням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей, то з ним може бути укладений договір, відповідно до якого працівник несе матеріальну відповідальність.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545 «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР», якою встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови що вони не суперечать Конституції і законам України.

На цій підставі Постанова Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» та Інструкція Держкомпраці, Мінфіну СРСР ВЦРПС щодо застосування Постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 року № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» продовжують діяти в частині тих пунктів, які містять загальні норми і принципи цієї форми роботи працівників: визначення понять суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) в межах робочого часу за основною роботою на тому самому підприємстві.

Основною умовою, за якою може бути встановлена доплата за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, є наявність вакантної посади у штатному розкладі підприємства. При відсутності вакансії встановити доплату за розширення зони обслуговування неможливо, оскільки немає ні відповідних тарифних ставок і окладів, ні економії, розрахованої по ставках (окладах).

Таким чином, підприємства госпрозрахункової сфери самостійно вирішують питання покладання на працівників підприємства виконання поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт та встановлення доплат за суміщення професій.

Додатково інформуємо, що на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 09.11.2005 р. № 58725/1/1-05 у Міністерстві праці та соціальної політики України розглядалося питання щодо визначення Переліку посад працівників, які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням в процесі виробництва переданих їм цінностей.

Проектом Трудового кодексу України <...> (реєстр. № 2902 від 22.04.2013 р.) передбачено, що письмові договори про повну матеріальну відповідальність можуть укладатися з працівниками, які виконують роботи, безпосередньо пов’язані з отриманням матеріальних цінностей. Характер таких робіт визначатиметься Державним класифікатором України ДК 003:2005 «Класифікатор професій» та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Оскільки у проекті Трудового кодексу України вищезазначені норми є нормами прямої дії і не передбачають видання підзаконного акту, немає потреби у розробці відповідного переліку посад і робіт.

Звертаємо увагу, що листи міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Директор Департаменту правового забезпечення В. Шило

Від редакції

Деякі з питань, порушених у коментованому листі Мінсоцполітики від 29.04.2013 р. № 61/06/186--13, уже розглядалися в листі Мінпраці та соцполітики від 12.10.2010 р. № 312/13/-116--10 (див. «Бухгалтер» № 43’2010, с. 22–23).

Складається враження, що першу частину листа Мінсоцполітики, присвячену Переліку № 447/24, просто скопійовано з листа від 12.10.2010 р.

У тодішньому редакційному коментарі ми звертали увагу на те, що наказом Дерспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 затверджено новий Класифікатор професій ДК 003:2010, який замінив ДК 003:2005 з 01.11.2010 р. Отже, і в листі Мінсоцполітики від 22.04.2013 р. також наведено посилання на добряче застарілий ДК 003:2005.

Щодо укладення договору про повну матеріальну відповідальність із бухгалтером, то з ним він не укладається, оскільки бухгалтер не є матеріально відповідальною особою. До того ж цієї посади немає в сумнозвісному Переліку № 447/24. Виняток становлять лише випадки, коли бухгалтер виконує за суміщенням функції касира. За таких умов із ним обов’язково має бути укладено договір про повну матвідповідальність.

Мінсоцполітики також роз’яснило, в чому полягає суть суміщення професій (посад), зазначивши, що основною умовою доплати за суміщення є наявність вакантної посади у штатному розкладі підприємства. Детальніше про суміщення професій — див. «Бухгалтер» № 9’2012, с. 47–48.

До речі, у деяких інших випадках, перерахованих у ст. 134 КЗпП, бухгалтера також може бути притягнуто до повної матвідповідальності, що полягає у відшкодуванні всього розміру шкоди, заподіяної підприємству,— без договору про повну матвідповідальність.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Питання щодо можливості укладення письмового договору про повну матеріальну відповідальність згідно з Переліком, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24:

— Враховуючи те що перелік № 447/24 було затверджено у 1977 році, а записи до трудових книжок зараз здійснюються відповідно до чинного Класифікатора професій (минуло 36 років, маємо інші економічну систему і професії), чи не вважає Мінсоцполітики за доцільне затвердити нову редакцію переліку № 447/24?

Чи може зараз письмовий договір про повну матеріальну відповідальність укладатися з: начальником (завідувачем) складу (каси); управителем магазину; менеджером; керівником виробничого підрозділу?

— Якими професійними назвами (просимо навести перелік) зараз фактично розширено перелік № 447/24 у зв’язку з більш повним (ніж у 1977 році) переліком професійних назв, передбачених на сьогодні Класифікатором професій?

Чи можна укласти такий договір з бухгалтером, який за суміщенням виконує функції касира?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі