Теми статей
Обрати теми

Tеоретично працівники ДАІ не повинні вимагати подорожній лист у водіїв

Редакція БР
Лист від 18.04.2013 р. № 4/3-4759

Хто багато має прав — той залишиться без прав

Але теоретично працівники ДАІ не повинні вимагати подорожній лист у водіїв

Лист Департаменту
Державної автомобільної інспекції МВС України
від 18.04.2013 р. № 4/3-4759*

Департаментом Державтоінспекції МВС у межах компетенції розглянуто Ваше звернення <...> щодо необхідності надання роз’яснення [стосовно] можливості перевірки працівником ДАІ подорожнього листа та притягнення водія транспортного засобу до адміністративної відповідності за відсутність такого листа.

Повідомляємо, що згідно з положеннями частини другої статті 16 Закону України «Про дорожній рух» водій транспортного засобу зобов’язаний мати при собі та на вимогу працівників міліції пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, страховий поліс (сертифікат) про укладання договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та ліцензійну картку на автомобільний транспортний засіб у разі надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів.

Аналогічні вимоги до водія транспортного засобу визначені положеннями пункту 2.1 Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306.

У свою чергу, згідно з положеннями пункту 21 статті 11 Закону України «Про міліцію» працівникам міліції для виконання покладених на них обов’язків надається право перевіряти у водіїв посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб і відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам, наявність поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»), а у випадках, передбачених законодавством, ліцензійної картки на транспортний засіб.

Заступник начальника Департаменту В. Резніков

Від редакції

На жаль, однозначний висновок про те, що працівники ДАІ перевіряти подорожні листи не зобов’язані, у листі МВС так і не пролунав. Але цитати, наведені в листі, наводять на думку про неправомірність вимоги від водія пред’явити подорожній лист. Тим більше, що й форму його для легкових авто скасували офіційно.

Утім, ще у «Бухгалтері» № 48’2011 на с. 46–47 ми доходили висновку, що в податкових цілях застосування подорожніх листів дуже бажане.

Про те, що для списання ПММ можна використовувати самостійно виготовлені бланки подорожніх листів,— див. лист Міністерства інфраструктури від 23.04.2013 р. № 4492/25/10-13 у «Бухгалтері» № 20’2013 на с. 7.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи мають право зараз працівники ДАІ вимагати від водія пред’явити подорожній лист і штрафувати у разі його відсутності?

Законом від 05.07.2011 р. № 3565 із Закону про автотранспорт виключено всі згадки про подорожній лист».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі