Теми статей
Обрати теми

Нацбанк вирішив обмежити готівкові операції сумою 150 тисяч гривень із 1 вересня

Редакція БР
Новини

Викиньте мішки для грошей

(а також торби, валізи для них же)!

Нацбанк вирішив обмежити готівкові операції сумою 150 тисяч гривень із 1 вересня

Національний банк України вирішив обмежити готівкові операції сумою 150 тисяч гривень із 1 вересня, повідомила заступник голови НБУ Віра Ричаківська на брифінгу в четвер, 6 червня. Відповідне рішення затвердило правління НБУ на засіданні в четвер, 6 червня.

«Обмеження розрахунків (готівкою) між фізичними особами та юридичними особами, а також фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, установлено в розмірі 150 тисяч гривень. Основна мета — розширити безготівкові розрахунки»,— сказала вона.

За словами заступника голови НБУ, реалізація цього рішення сформує для банків додаткову ліквідність у розмірі 1416 мільярдів гривень на рік і забезпечить додатковий приріст ВВП у розмірі 0,2%.

Щодо перспективи зменшення суми такого обмеження в перспективі Ричаківська зазначила, що розглядати таке питання доцільно лише за відповідного розвитку інфраструктури безготівкових розрахунків.

Заступник голови НБУ також підкреслила, що встановлення цього обмеження підвищить безпеку розрахунків.

Щодо банківських комісій за проведення безготівкових операцій фізосіб вона зазначила, що НБУ не має належних інструментів для обмеження, але розраховує на позитивний вплив на їх розмір конкуренції між банками. «Питання комісії контролювати»,— сказала вона.

При цьому, за оцінкою Нацбанку, такий крок спричинить ускладнення ситуації з розрахунками, оскільки в країні вже сформовано належну інфраструктуру для проведення безготівкових операцій: до початку квітня кількість активних платіжних карт у країні перевищила 33,3 мільйона штук, кількість рахунків фізичних осіб сягнула 124 мільйонів.

Інтерфакс-Україна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі