Теми статей
Обрати теми

Наразі в законодавстві немає формули розрахунку та визначення терміна «податкова віддача»

Редакція БР
Лист від 31.05.2013 р. № 1678/

— Яка віддача? Одна недодача...

Наразі в законодавстві немає формули розрахунку та визначення терміна «податкова віддача»

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 31.05.2013 р. № 1678/А/99-99-19-01-01-14*

Відповідно до листа Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України від 20.05.2013 р. № 04-30/10-544 Міністерство доходів і зборів України розглянуло Ваш лист <...> та у межах компетенції повідомляє наступне.

Зазначаємо, що Податковий кодекс України (далі — Кодекс) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Главою 8 Кодексу врегульований порядок проведення перевірок платників податків органами державної податкової служби. Зокрема, органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки (пункт 75.1 статті 75 Кодексу).

Відповідно до пункту 77.1 статті 77 Кодексу документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок. До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.

Порядок формування та затвердження плану-графіка, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Згідно з підпунктом 14.1.221 пункту 14.1 статті 14 Кодексу ризик — це ймовірність недекларування (неповного декларування) платником податків податкових зобов’язань, невиконання платником податків іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.

При цьому Кодекс не оперує терміном «податкова віддача».

Водночас зазначаємо, що термін «податкова віддача» раніше використовувався у наказі Державної податкової адміністрації України від 23 серпня 2011 року № 495, яким були затверджені Методичні рекомендації щодо складання плану-графіка проведення документальних планових перевірок суб’єктів господарювання. Положення зазначених Методичних рекомендацій містили формулу, за якою визначається податкова віддача з податку на прибуток підприємств, як один з критеріїв відбору суб’єктів господарювання до включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок.

Однак на сьогодні зазначений наказ є скасованим. На даний час законодавчі акти з питань оподаткування не містять формули розрахунку та визначення терміна «податкова віддача».

Заступник Міністра І. Ігнатов

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«Чи визначено чинним законодавством термін «податкова віддача» ? Чинне законодавство наводить формулу розрахунку такого поняття, але не його визначення. Яким визначенням поняття «податкова віддача» слід керуватись?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі