Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДФО надміру витрачених коштів

Редакція БР
Лист від 22.05.2013 р. № 335/10/06-4-06

За гроші під звіт —
побачив весь світ

Порядок оподаткування надміру витрачених коштів,
отриманих на відрядження або під звіт і вчасно не повернених

Лист Державної податкової служби у м. Києві
від 22.05.2013 р. № 335/10/06-4-06

Щодо обкладення ПДФО
надміру витрачених коштів

Головне управління Міндоходів у м. Києві на виконання доручення Міністерства доходів і зборів України від 21.05.2013 р. № 4756/7/99-99-17-02-01-17 у межах своєї компетенції та згідно з нормами чинного податкового законодавства розглянуло вашого листа <...> і повідомляє про таке.

Верховною Радою України 2 грудня 2010 року прийнято Податковий кодекс України № 2755-IV (далі — Кодекс), який набрав чинності з 1 січня 2011 року, відповідно до п. 170.9 ст. 170 якого визначено порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Відповідно до п/п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу податковим агентом платника податку під час оподаткування суми, виданої платнику податку під звіт та не повернутої ним протягом встановленого п/п. 170.9.2 цього пункту строку, є особа, що видала таку суму, а саме:

а) на відрядження — у сумі, що перевищує суму витрат платника податку на таке відрядження, розрахованій згідно з розділом III цього Кодексу;

б) під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала,— у сумі, що перевищує суму фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.

Сума податку, нарахована на суму такого перевищення, утримується особою, що видала такі кошти, за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) платника податку за відповідний місяць, а у разі недостатності суми доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

Підпунктом 170.9.2 пункту 170.9 Кодексу визначено, що звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:

а) завершує таке відрядження;

б) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Разом з цим п/п. 164.2.11 п. 164.2 ст. 164 Кодексу встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, за ставками визначеними п. 167.1 ст. 167 Кодексу.

При цьому слід зазначити, що база оподаткування для коштів, надміру витрачених платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строку є сума надміру витрачених коштів, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою, визначеною п. 164.5 ст. 164 Кодексу.*

Зокрема, згідно з п/п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 Кодексу, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду**.

В. о. начальника Головного управління Міндоходів І. Носачова

 

* «К= 100 : (100 – Сп),

де К — коефіцієнт;

Сп — ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування».— Ред.

** Тобто не пізніше 30 числа наступного місяця.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі