Теми статей
Обрати теми

Склад проміжної фінзвітності, податкові різниці: що відповів Мінфін

Редакція БР
Лист від 24.05.2013 р. № 31-08410-07-29/15861

Різниця — на різниці,

або Та ще приміточка

Склад проміжної фінзвітності, податкові різниці: що відповів Мінфін

Лист Міністерства фінансів України
від 24.05.2013 р. № 31-08410-07-29/15861*

Міністерство фінансів України на Ваш запит щодо окремих питань фінансової звітності повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Підприємства зобов’язані подавати квартальну та річну фінансову звітність. Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком: з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Відповідно до зазначених органів фінансова звітність подається у складі, визначеному Законом.

Форма фінансової звітності і склад її статей визначаються Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, яким, зокрема, не передбачено відображення у фінансовій звітності податкових різниць. Планується інформацію про податкові різниці розкривати у примітках до фінансової звітності.

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 
М. Чмерук

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«1. Відповідно до п. 1 статті 13 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» проміжна фінансова звітність складається в складі балансу та звіту про фінансові результати.

Згідно зі статтею 121Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для складання фінансової звітності застосовуються міжнародні стандарти, якщо вони не суперечать цьому Закону та офіційно оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів України.

Відповідно до параграфу 8 МСБО 34 проміжний фінансовий звіт, складений за МСФЗ, має включати як мінімум такі компоненти:

a) стислий звіт про фінансовий стан;

б) стислий звіт про сукупні доходи, поданий як:

і) стислий єдиний звіт; або

іі) стислий окремий звіт про прибутки та збитки

та стислий звіт про сукупні доходи;

в) стислий звіт про зміни у власному капіталі;

г) стислий звіт про рух грошових коштів; та

ґ) деякі пояснювальні примітки.

Які звіти повинні включатися до проміжної фінансової звітності в 2013 році публічними акціонерними товариствами, що обрали датою переходу на МСФЗ 01.01.2012 р.?

2. Відповідно до п. 4 другого розділу Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.01.2011 р. № 27, тимчасові податкові різниці виникають за господарськими операціями, пов’язаними з переоцінкою основних засобів.

Згідно з п/п. 14.1.189 Податкового кодексу України, тимчасова податкова різниця — податкова різниця, яка виникає у звітному періоді та анулюється в наступних звітних податкових періодах.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 11.08.2011 р. № 1021 тимчасові різниці повинні зазначати в 3 та 4 графах четвертого розділу Звіту про фінансові результати.

У якому рядку цього розділу слід зазначити суму дооцінки основних засобів?».— Ред.

 

Від редакції

1. Той, хто ставив питання, продемонстрував ґрунтовні знання про склад проміжної фінзвітності, однак Мінфін, пославшись на Закон про бухоблік, відповів, що подаватися у складі проміжної звітності повинні лише баланс і звіт про фінрезультати, м’яко проігнорувавши МСБО 34. Ну й дякуємо….

2. У «Бухгалтері» № 14’2013 на с. 48–49 ми вже звертали увагу на те, що в нових формах фінзвітності податкові різниці не згадано. Звичайно, це турбує бухгалтерів, і їх можна зрозуміти: ПБО «Податкові різниці» діють, норми ПКУ, які вимагають подання звіту щодо податкових різниць, теж діють, а форми звітності — немає.

У коментованому листі Мінфін підтвердив, що це справді так, і виклав своє бачення вирішення цього протиріччя: інформацію про податкові різниці планується розкривати у примітках до фінзвітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі