Теми статей
Обрати теми

Відступлення права вимоги це не форма розрахунків, а отже, воно дозволене для ЮРЄПів

Редакція БР
Відповідь на запитання

Кожен має таке право —
відступити своє право

Відступлення права вимоги це не форма розрахунків, а отже, воно дозволене для ЮРЄПів

Чи має право юридична особа — платник єдиного податку укладати договори відступлення прав вимоги боргу щодо відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг)?

Відповідно до п. 291.6 ст. 291 Податкового кодексу платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відступлення права вимоги — операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредиторові з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації (п/п. 14.1.255 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Згідно зі ст. 512 Цивільного кодексу кредитора у зобов’язанні може бути замінено іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що й правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 Цивільного кодексу).

Боржника у зобов’язанні може бути замінено іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом (ст. 520 Цивільного кодексу).

Враховуючи вищевикладене відступлення права вимоги боргу є фактично заміною у зобов’язанні одного боржника на іншого за згодою кредитора, а не формою розрахунків.

Норми чинного законодавства не містять обмежень щодо укладання договору відступлення прав вимоги за зобов’язаннями між будь-якими суб’єктами господарювання, у тому числі юридичними* особами — платниками єдиного податку.

* Та й фізичними.— Ред.

Консультацію підготовлено
 О. Єкасьовою,
 начальником Управління місцевих податків і зборів,
 плати за землю Департаменту оподаткування
 та контролю об’єктів і операцій
 Міністерства доходів і зборів України,

та О. Дзісь,
 головним державним ревізором-інспектором
 відділу плати за землю з юридичних осіб
 та місцевих податків і зборів

«Вісник податкової служби України» № 22/2013

Від редакції

Податківці ще раз підтвердили (див. консультацію із ЄБПЗ у «Бухгалтері» № 22’2013 на с. 19 т), що відступлення прав вимоги боргу перебувають у правовому полі діяльності ЮРЄПів.

Однак якщо розрахунок за відступлення буде передбачено негрошовий, то ЮРЄПа за це відповідним чином буде покарано: тобто він сплатить 15%-й податок (згідно з п/п. 3 п. 293.5 ПКУ) і з наступного кварталу злетить із спрощенки (згідно з п/п. 4 п. 298.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі