Теми статей
Обрати теми

Роздрібна торгівля поштою або через Інтернет: ЮРЄПу дозволено, але не всіма товарами

Редакція БР
Відповідь на запитання

Можна всім, але не всім

(хто продає)        (що продається)                                          

Роздрібна торгівля поштою або через Інтернет: ЮРЄПу дозволено, але не всіма товарами

Чи можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання — юридичні особи, які здійснюють діяльність згідно з КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» ДК 009:2010?

Пунктом 291.5 ст. 291 Податкового кодексу визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату (абзац дев’ятий п/п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу).

Відповідно до ДК 009:2010* група КВЕД 47.9 «Роздрібна торгівля поза магазинами» включає клас КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет».

Згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом [Держкомстату України від 23.12.2011 р.] № 396 [«Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності], КВЕД 47.91 включає роздрібну торгівлю будь-якими товарами за допомогою компаній поштового замовлення або мережі Інтернет, пряму торгівлю за допомогою телебачення, радіо та за телефоном, діяльність з роздрібної торгівлі інтернет-аукціонів.

Наказом № 396 визначено, що роздрібна торгівля антикваріатом, букіністичними книгами, іншими уживаними товарами та діяльність аукціонних будинків (роздрібних) належить до класу КВЕД 47.79 «Роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах».

Таким чином, суб’єкти господарювання — юридичні особи, які здійснюють діяльність згідно КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» ДК 009:2010, можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності у разі, якщо вони не здійснюють діяльність з продажу предметів та товарів, визначених п/п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу.

Консультацію підготовлено О. Єкасьовою,
 начальником Управління місцевих податків і зборів,
 плати за землю Департаменту оподаткування
 та контролю об’єктів і операцій
 Міністерства доходів і зборів України,

та О. Дзісь,
 головним державним ревізором-інспектором
 відділу плати за землю з юридичних осіб
 та місцевих податків і зборів

«Вісник податкової служби України» № 22/2013

 

* Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457.— Ред.

 

Від редакції

Податкові фахівці Мінісдохізу підтвердили, що платники ЄП можуть здійснювати роздрібну торгівлю товарами та предметами шляхом поштового замовлення або через мережу Інтернет за умови, що такі товари й предмети не визначено як «заборонні» у п/п. 291.5.1 ПКУ (як, наприклад, підакцизні товари, предмети мистецтва й антикваріату). Щодо іншого — все гаразд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі