Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування ПДВ перехідних операцій з постачання програмної продукції

Редакція БР
Лист від 25.02.2013 р. № 2787/6/15-3115

З темного ПіДВалу — до сонця цивілізації

Про оподаткування ПДВ перехідних операцій з постачання програмної продукції

Лист Державної податкової служби України
від 25.02.2013 р. № 2787/6/15-3115

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу України (далі — Кодекс) Законом України від 05.07.2012 р. № 5091-VI «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції», з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року операції з постачання програмної продукції звільнено від оподаткування податком на додану вартість.

Згідно з розділом V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) дата виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг — дата виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту — визначається за правилом «першої події», тобто такою датою є:

або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів (послуг) / дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг;

або дата відвантаження товарів (дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг) / дата отримання платником податку товарів (послуг).

Таким чином, у разі якщо попередня оплата (аванс) за операцією з постачання програмної продукції платником податку отримана в 2012 році, а підписання акта з постачання такої продукції та остаточний розрахунок по такій операції відбулись в 2013 році, то оподаткуванню податком на додану вартість підлягає та частина вартості програмної продукції, що була сплачена постачальнику в 2012 році. Решта вартості такої продукції, сплаченої постачальнику в 2013 році, звільняється від оподаткування податком на додану вартість.*

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Логічно. За цією схемою, звісно, повинні оподатковуватися ПДВ будь-які перехідні операції, а не тільки постачання програмного забезпечення.

Якщо ж перша подія відбулася до скасування пільги з ПДВ, то операція ПДВ не оподатковується (див. щодо цього «Бухгалтер» № 36’2011, с. 30–31).

Про ПДВ із імпорту програмної продукції — див. с. 34.

 

* Якщо ж першою подією у 2012 році було підписання акта, то оплата, що відбулася 2013 року, звільнення від ПДВ не обіцяє.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі