Теми статей
Обрати теми

Статистика перевірок ПФУ; спеціальна ставка ЄСВ 8,41% на роботодавців-ФОПів не поширюється

Редакція БР
Лист від 08.02.2013 р. № 1665/

— Чому 8,41? Дуже просто:
22 + 2 + 2/2 +
2 = 8,41

Статистика перевірок ПФУ;
спеціальна ставка ЄСВ 8,41% на роботодавців-ФОПів не поширюється

Лист Пенсійного фонду України
від 08.02.2013 р. № 1665/А-11*

На Ваш лист <...> Пенсійний фонд України у межах компетенції надає інформацію про кількість проведених заходів державного нагляду (контролю) у 2011–2012 рр.

У 2011 році органами Пенсійного фонду України проведено 108 338 документальних перевірок, з яких виявлено порушення у 25 984 перевірках.

У 2012 році проведено 113 486 документальних перевірок, з яких виявлено порушення у 30 551 перевірках.

Крім того, повідомляємо про те, що майже 60% перевірок проведено у зв’язку із ліквідацією юридичних осіб, припиненням діяльності фізичних осіб — підприємців та за заявами платників. В середньому за рік плановими перевірками охоплено лише 2,2% від загальної кількості платників єдиного внеску.

Типовими порушеннями платниками вимог законодавства є:

— подання до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування недостовірних відомостей про застрахованих осіб;

заниження нарахованих сум єдиного внеску;

несплата, неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів).

При виявленні порушень законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, про збір та ведення обліку єдиного внеску за результатами документальних перевірок спеціалістами органів Пенсійного фонду України здійснюються донарахування сум страхових внесків, єдиного внеску та застосовуються фінансові санкції у розмірах передбачених відповідно статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску загальнообов’язкового державного соціального страхування» (далі — Закон № 2464). За наявності підстав посадові особи платників несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади і як такий відповідно до статті 19 Конституції України діє на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Розмір єдиного внеску для кожної категорії платників та порядок подання пропозицій щодо його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування визначаються виключно Законом № 2464.

Частиною тринадцятою статті 8 Закону № 2464 визначено, що єдиний внесок для підприємств, установ, організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної Законом бази нарахування єдиного внеску для працюючих інвалідів. Враховуючи зазначене, на фізичних осіб — підприємців, які використовують працю інвалід, ця норма не поширюється.

Директор департаменту надходження доходів
 
В. Літвиненко

Від редакції

Аналогічного висновку — про те, що ФОПи за працюючих у них інвалідів сплачують ЄСВ у загальному порядку,— ПФУ доходив і раніше — у листах від 08.05.2012 р. № 1053/03-20 («Бухгалтер» № 32’2012, с. 9т–10т ) і від 30.08.2012 р. № 17537/Г-4 («Бухгалтер» № 42’2012, с. 31).

Формально правильно, але несправедливо.

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«1. Яку кількість перевірок (контрольних заходів) суб’єктів господарювання здійснено ПФУ (й органами ПФУ на місцях) в 2011–2012 р.? Яка кількість суб’єктів господарювання зазнали перевірок?

2. Які порушення виявлялися найчастіше в ході зазначених перевірок? Яку загальну кількість порушень було виявлено?

3. Які саме санкції та заходи реагування (приписи тощо) було застосовано до суб’єктів господарювання, які зазнали перевірок?

4. У приватного підприємця є наймані працівники, що працюють за трудовими договорами. Один із них є інвалідом. За якою ставкою приватному підприємцеві нараховувати ЄСВ на зарплату інваліда: за ставкою 8,41% чи за загальною, визначеною згідно з класом професійного ризику?

5. Чи справді буквальне прочитання відповідної норми свідчить про те, що спеціальну ставку єдиного внеску в розмірі 8,41% установлено тільки для підприємств, установ та організацій, у яких працюють інваліди?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі