Теми статей
Обрати теми

Калькуляція не є первинним документом; інвентаризацію забезпечення виплат відпусток проводити треба; Мінфін тлумаченням МСФЗ не займається

Редакція БР
Лист від 15.02.2013 р. № 31-08410-07/23-357/246

— Калькуля... — ...ція!

— Інвентариза... — ...ція!

— Тлумачення! — Це — не я...

Калькуляція не є первинним документом;
 інвентаризацію забезпечення виплат відпусток проводити треба;
 Мінфін тлумаченням МСФЗ не займається

Лист Міністерства фінансів України
від 15.02.2013 р. № 31-08410-07/23-357/246*

Міністерство фінансів України розглянуло Ваш запит щодо деяких питань бухгалтерського обліку і повідомляє.

[1.] Статтею 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) та Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88, встановлено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і мають містити визначені обов’язкові реквізити.

Первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Калькуляція собівартості продукції за своїм призначенням не відповідає ознакам первинного документа, оскільки нею не фіксується будь-яка господарська операція, розпорядження або дозвіл на проведення господарської операції.

Від редакції

Згодні. Див. щодо цього, наприклад, «Бухгалтер» № 33’2012, с. 44–45.

 

[2.] Відповідно до статті 10 Закону для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан та оцінка. Об’єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов’язковим згідно з законодавством. Відповідно до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2000 р. № 419, інвентаризація активів та зобов’язань підприємства обов’язково проводиться перед складанням річної фінансової звітності.

Згідно з Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. № 69, інвентаризація забезпечень полягає в перевірці обґрунтованості залишку вказаних сум на дату інвентаризації, для чого залишок забезпечення на оплату відпусток, включаючи відрахування на державне соціальне страхування з цих сум, станом на кінець звітного року визначається за розрахунком, який базується на кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденної оплати праці працівників.

Від редакції

Тобто потрібно.

 

[3.] Відповідно до Закону публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ).

З огляду на те що МСФЗ приймаються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, їх тлумачення Міністерством фінансів України не здійснюється.

Порядок складання фінансової звітності у період переходу на МСФЗ визначається МСФЗ 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», яким керуватимуться підприємства, які вперше застосовують МСФЗ.

Порушене у зверненні питання розглядається у параграфах Г5 та Г6 додатка Г до МСФЗ 1, з яким можна ознайомитись на веб-сайті Міністерства фінансів України.

Від редакції

Щодо цього — див. також нижче лист Мінфіну від 01.01.2013 р.

Перший заступник Міністра А. Мярковський

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«1. Чи віднесено калькуляцію собівартості продукції до первинних документів?

Калькуляція не є первинним документом, що підтверджується її визначенням у п. 597 Методр екомендацій, які затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.2007 р. № 373. Аналогічну точку зору викладено в листі Мінфіну від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-16/14618.

2. Чи потрібно проводити інвентаризацію забезпечення виплат відпусток?

3. Чи передбачена положеннями чинного законодавства та МСФЗ, згідно з якими з першого кварталу 2012 року публічні акціонерні товариства складають свою фінзвітність, обов’язкова переоцінка основних засобів?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі