Теми статей
Обрати теми

Мінфін не тлумачить МСФЗ

Редакція БР
Лист від 01.01.2013 р. № 31-08410-07-16/3187

— Та пішли ви...

Мінфін не тлумачить МСФЗ

Лист Міністерства фінансів України
від 01.01.2013 р. № 31-08410-07-16/3187

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо переоцінки основних засобів при переході на міжнародні стандарти фінансової звітності повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ).

З огляду на те що МСФЗ приймаються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, їх тлумачення Міністерством фінансів України не здійснюється.

Порядок складання фінансової звітності у період переходу на МСФЗ визначається МСФЗ 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», яким керуватимуться підприємства, які вперше застосовують МСФЗ, зокрема при переоцінці основних засобів.

Порушене у зверненні питання розглядається у параграфах Г5 та Г6 додатка Г до МСФЗ 1*, з яким можна ознайомитись на веб-сайті Міністерства фінансів України.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства фінансів України не встановлюють норм права, а мають лише інформаційно-роз’яснювальний характер.

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 
М. Чмерук

Від редакції

Може, воно й на краще. Бо наш Мінфін так наінтерпретує міжнародні стандарти, що їх ніхто не впізнає.

Див. також аналогічний лист у «Бухгалтері» № 46’2012 на с. 36 і п. [3] вищенаведеного листа.

Зазначимо, що в питанні про обов’язковість переоцінки ОЗ під час переходу на МСФЗ Мінфін усе віддав на відкуп МСФЗ № 1. А останній (див. цитату у виносці «*»), як бачимо, все віддає на відкуп бухгалтеру..

 

* Наводимо зазначені параграфи:

«Г5 Суб’єкт господарювання може вибрати оцінити об’єкт основних засобів на дату переходу на МСФЗ за його справедливою вартістю та використати цю справедливу вартість як доцільну собівартість на цю дату.

Г6 Суб’єкт господарювання, який уперше застосував МСФЗ, може вибрати використати переоцінку об’єкта основних засобів за попередніми ЗПБО [(загальноприйнятими принципами бухгалтерського обліку).— Ред.] на дату переходу на МСФЗ (або до цієї дати) як доцільну собівартість на дату переоцінки, якщо переоцінка на дату переоцінки була в цілому порівнянна:

а) зі справедливою вартістю

або

б) собівартістю чи амортизованою собівартістю за МСФЗ, скоригованою для відображення, наприклад, змін у загальному або конкретному індексі цін».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі