Теми статей
Обрати теми

ПриПЄП та електронні платіжні системи

Редакція БР
Лист від 07.02.2013 р. № 3501-06/4370-12

— На ваш запит повідомляємо,

що написали ви його не туди

ПриПЄП та електронні платіжні системи

Лист Міністерства економічного розвитку
і торгівлі України
від 07.02.2013 р. № 3501-06/4370-12*

Мінекономрозвитку розглянуло Ваш лист <...> щодо застосування суб’єктами господарювання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за товари та послуги і в межах компетенції повідомляє.

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадською харчування та послуг» визначені правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Відповідно до статті 9 цього Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Пунктом 291.4 статті 291 Податкового кодексу України визначено, що суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, поділяються на шість груп платників єдиного податку.

Згідно з пунктом 296.10 статті 296 Кодексу платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 р. № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» визначено, що суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) у терміни, визначені Постановою.

Водночас пропонуємо звернутися до Міністерства доходів і зборів України для отримання більш повної інформації щодо застосування та/або незастосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.

На сьогодні держава послідовно проводить політику щодо збільшення безготівкових розрахунків. З цією метою, а також для покращення культури обслуговування споживачів суб’єкти господарювання, які відповідно до законодавства не застосовують реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки і звільнені від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги), за власним бажанням можуть забезпечити їх використання шляхом встановлення платіжних терміналів або імпринтерів.

Що стосується діяльності платіжних систем та відповідальності за порушення законодавства України з питань діяльності платіжних систем, пропонуємо звернутися до Національного банку України, оскільки відповідно до Закону України «Про Національний банк України» Національний банк регулює діяльність платіжних систем та систем розрахунків в Україні, веде реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, здійснює нагляд (оверсайт) платіжних систем та систем розрахунків.

Разом з цим повідомляємо, що листи Мінекономрозвитку мають лише роз’яснювальний характер і не встановлюють правових норм.

Директор департаменту розвитку торгівлі І. Гарбарук

Від редакції

У Мінекономрозвитку працюють ввічливі й скромні люди: отримані запитання були просто переадресовані Міндохізу та НБУ як компетентнішим органам, що мають більш повну інформацію. І навіть при цьому Міністерство повідомило, що його листи мають лише роз’яснювальний характер, й аж ніяк не обов’язковий.

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«Приватний підприємець — платник єдиного податку здійснює роздрібну торгівлю непродовольчими товарами. Чи зобов’язаний такий підприємець встановлювати електронні платіжні системи та в якій кількості?

Що означає вираз «багатоемітентна платіжна система»?

Чи передбачена відповідальність за недотримання законодавства про застосування електронних платіжних систем?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі