Теми статей
Обрати теми

Щодо термінів подання звіту про суми податкових пільг

Редакція БР
Лист від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406

В нас неділя — день дозвілля,
коли звіти всі здані,
бо субота і неділя —
у країні вихідні

Якщо останній день подання звіту
про суми податкових пільг
припадає на вихідний чи святковий день,
 строки не переносяться

Лист державної податкової служби у м. Києві
від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406

Щодо термінів подання звіту
про суми податкових пільг

(витяг)

<...>

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 (далі — Порядок № 1233).

Відповідно до п. 1 Порядку № 1233 цей Порядок є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до Податкового кодексу України не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Пунктом 3 Порядку № 1233 визначено, що звіт про суми податкових пільг подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

Відповідно до п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями, далі — ПКУ), якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Згідно з п. 46.1 ст. 46 ПКУ податкова декларація, розрахунок документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Таким чином, враховуючи зазначене норму ПКУ щодо переносу останньою дня строку подання податкової декларації не можна застосувати до звіту про суми податкових пільг, оскільки він не є податковою декларацією в розумінні п. 46.1 ст. 46 ПКУ.

Відповідно до ст. 163 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-X, із змінами та доповненнями, відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України,— тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення,— тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

<...>

Заступник Голови О. Онищенко

Від редакції

Справді, звіт про суми податкових пільг не є податковою декларацією, тож строки його подання переноситися не можуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі