Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Читаючи Книгу

Думки після Великодня

У країні, де матеріалістичних передумов до поліпшення ситуації майже не видно (хоча й намагаємося робити все, що від нас залежить), де вся надія вже тільки на те, що Господь пожаліє Україну (хоча намагаємося все одно боротися й самі), віра в кінцеву справедливість потрібна особливо. Нам — щаслива віра, «їм» — розуміння неминучості покарання (Лк. 6:20–26).

Водночас

Щоб бути вже до кінця чесним…

Я ж, все-таки, у земному житті економіст. Як сполучається економіка (назва « вихідної» книги А. Сміта — «Багатство народів») і євангельське « горе вам, багаті від Христа (Лк. 6:24)?

Очевидно, під багатими маються на увазі ті, хто живе значно краще за середній рівень життя в даному регіоні зараз. Тобто за межами середнього значення з певним допуском.

Отже, різницю краще повернути суспільству. Через податки в наших умовах це неможливо ( розкрадуть), тож залишається лише добродійність. Ну а це вже стосується того, як витрачати (повертати), а не як заробляти, тобто не зовсім економіки.

У будь-якому разі: щоб віддавати, треба заробити й мати (див. про таланти Мф. 25:14–30 у «Бухгалтері» № 9’12 на с. 7).

 

Складніше розібратися з іншою проблемою, яку ставить Євангеліє.

Важко нам, віруючим, але недосконалим сполучити бажані зміни й заповіді від Луки 6:27–29, 35–37:

«27Але вам, хто слухає, кажу: любіть ворогів ваших, добро творіть тим, хто ненавидить вас; 28благословляйте тих, хто проклинає вас, і моліться за тих, хто кривдить вас. 29 Хто вдарить тебе по щоці, підстав і другу, і хто забирає в тебе верхній одяг, не борони взяти і сорочку».

«35Але ви любіть ворогів ваших, добро творіть і позичайте, нічого не сподіваючись; і буде вам нагорода велика, і будете синами Всевишнього; бо Він добрий і до невдячних, і злих. 36 Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний.

37Не судіть, то й вас не судитимуть; не осуджуйте, то й вас не осудять; прощайте, то й вас прощатимуть;».

Ми ж — грішимо, воюючи й не підставляючи другу щоку.

Увечері за «них», може, й молимося, але зранку — …

Прости нас, Господи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі