Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення податкових накладних у звітності з ПДВ

Редакція БР
Лист від 14.03.2013 р. № 5788/7/15-3317-23

Без інституту податкової накладної
людство збідніло б

А вже як збідніла б податкова...

Якщо продавець порушив порядок реєстрації податкової накладної,
 заяву зі скаргою на нього можна
 подати разом із декларацією за період, в якому складено таку ПН;
податківці на підставі запиту покупця на пошук
 податкової накладної / розрахунку коригування
в Єдиному реєстрі зобов’язані надати йому виписку

Лист Державної податкової служби України
від 11.03.2013 р. № 5788/7/15-3317-23

Щодо відображення податкових
накладних у звітності з ПДВ

Державна податкова служба України <...> розглянула лист <...> щодо застосування абз. 11 пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) та повідомляє.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Враховуючи наведене, сума ПДВ, вказана у податковій накладній, яка зареєстрована в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за місяцем її виписки (але не пізніше ніж протягом п’ятнадцяти календарних днів з моменту їх виписки), відображається у складі податкового кредиту платника податку — покупця товарів/послуг у звітному періоді виписки такої податкової накладної.

Тому у разі порушення платником податку — продавцем товарів/послуг порядку реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних платник податку — покупець таких товарів/послуг має право додати заяву із скаргою на постачальника до податкової декларації за звітний податковий період, у якому складено таку податкову накладну.

 

Щодо неможливості отримання витягу з Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН), то Державна податкова служба України повідомляє наступне.

Згідно з п. 13 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246, з метою отримання інформації, що міститься у Реєстрі, покупець складає запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому Державною податковою службою, та надсилає його засобами телекомунікаційного зв’язку Державній податковій службі.

Після надходження запиту Державна податкова служба здійснює пошук зазначеної у запиті податкової накладної та/або розрахунку коригування та складає витяг з Реєстру, у якому наводяться відомості щодо податкової накладної та розрахунку коригування. Зазначений витяг надсилається покупцеві не пізніше операційного дня, що настає за днем надходження запиту.

На зазначений витяг накладається електронний підпис Державної податкової служби, який після шифрування надсилається на електронну адресу, зазначену в запиті покупця.

<...>

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Про те, що ДПСУ переглянула свою ліберальну позицію й відкликала свого хорошого листа, в якому, по суті, наказувала подавати скаргу на постачальника разом із тією декларацією, у якій було фактично відображено податковий кредит щодо такого постачальника,— див. лист ДПСУ від 21.11.2012 р. № 9455/0/71--15--3117 у «Бухгалтері» № 12’2013 на с. 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі