Теми статей
Обрати теми

Коли товари/послуги починають використовуватись в оподаковуваних операціях, податковий кредит може бути сформовано згідно з бухгалтерською довідкою

Редакція БР
Лист від 27.03.2013 р. № 4692/6/15-3115

Довідались щодо довідки

Коли товари/послуги починають використовуватись в оподаковуваних операціях,
податковий кредит може бути сформовано згідно з бухгалтерською довідкою

Лист Державної податкової служби України
від 27.03.2013 р. № 4692/6/15-3115

Державна податкова служба України розглянула звернення <...> щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість та повідомляє таке.

Відповідно до пункту 198.5 статті 198 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платник податку може включити на підставі бухгалтерської довідки до податкового кредиту виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 Кодексу, суми податку, сплачені (нараховані) у вартості товарів/послуг, необоротних активів, що не були включені до складу податкового кредиту при придбанні або виготовленні таких товарів/послуг, необоротних активів, та/або з яких були визначені податкові зобов’язання відповідно до цього пункту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів.

У підпункті 4.5.5 пункту 4.5 розділу II Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. № 1492 (із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 р. № 1342), передбачено, що така довідка має бути складена згідно із податковими накладними, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 Кодексу, які є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, з урахуванням норм пункту 198.6 статті 198 Кодексу, та містити вичерпний їх перелік.

Враховуючи зазначене, для формування податкового кредиту відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу складається бухгалтерська довідка на підставі податкових накладних, митних декларацій та інших документів, з урахуванням норм пункту 198.6 статті 198 Кодексу.*

Заступник Голови
А. Ігнатов

 

* Йдеться про такі норми п. 198.6 ПКУ:

«У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Платники податку, що застосовували касовий метод до набрання чинності цим Кодексом або застосовують касовий метод, мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Для банківських установ при одержанні ними права власності на заставне майно з метою подальшого продажу таке право зберігається до моменту продажу такого заставленого майна».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі