Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям роздає щедра профспілка

У 2014 році кількість потенційних дарувальників часточки щастя дітям зменшилася. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності придбавати подарунків не буде. Хто залишається? Мамин чи батьків роботодавець або ж профспілкова організація, членами якої вони є. Сьогоднішню статтю ми присвячуємо всім профспілковим організаціям, які вирішили потішити дітей своїх членів.
новорічні радощі

Профспілкові організації, діючи згідно зі своїм статутом, як правило, щорічно в кошторисі доходів і витрат передбачають витрати на придбання дитячих новорічних подарунків. Отже, якщо вам пощастило і на вашому підприємстві діє профспілкова організація, можна розраховувати на подарунки для дітей до Нового року.

Оформляємо необхідні документи

Діяльність кожної профспілкової організації може потрапити під пильну увагу контролюючих органів. Тому кожен захід, зокрема придбання дитячих новорічних подарунків, оформляйте належним чином.

Ось які документи необхідно мати:

рішення профспілкового комітету про видачу дитячих новорічних подарунків, оформлене протоколом;

— кошторис доходів і витрат на проведення заходів;

список дітей членів профспілки, якою надаються новорічні подарунки та/або квитки на новорічні заходи;

— накладні на отримання дитячих новорічних подарунків від постачальників;

відомість на видачу подарунків, де зазанчені прізвища членів профспілки — одержувачів подарунків, їх дітей, а також підписи членів профспілки в отриманні подарунків;

акт про списання подарунків, придбаних за рахунок профспілкових коштів, складений у довільній формі.

* Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Безумовно, профспілкову організацію як податкового агента турбує питання про оподаткування вартості дитячих подарунків. Це наступний пункт нашої «програми».

img 1

Граничний вік дітей, для яких профспілкова організація придбаває подарунки, чинним законодавством не визначено. Профспілкові організації встановлюють його самостійно у відповідному рішенні профкому (див. лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513). Як правило, орієнтуються на положення ч. 2 ст. 6 СКУ*, згідно з яким до малолітніх дітей відносять дітей, які не досягли 14-річного віку.

* Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Оподатковувати чи не оподатковувати: ось у чому питання

ПДФО. Поспішаємо заспокоїти профспілкових діячів: для неоподаткування вартості дитячих новорічних подарунків є декілька альтернативних варіантів. Звичайно ж, ми пройдемося по всіх. А почнемо з головної «новорічної» підстави.

1. У період з 15 листопада 2014 року до 15 січня 2015 року діє спеціальний Закон № 2117*. І профорганізації він може допомогти, оскільки регулює окремі питання фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних та різдвяних свят для дітей і підлітків.

Профспілкова організація має право не утримувати ПДФО з вартості дитячих подарунків у разі виконання таких умов:

1) подарунки включають набори товарів, що містять тільки кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва, фрукти;

2) вартість кожного подарунка не перевищує 8 % прожитмінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році — 97,44 грн.).

2. Якщо перший варіант з якихось причин не підходить, то для необкладення ПДФО вартості новорічних подарунків можете скористатися положеннями п.п. 165.1.39 ПКУ. Згідно з цією нормою від оподаткування звільнені негрошові подарунки, якщо їх вартість не перевищує 50 % мінзарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році — 609 грн. на місяць).

img 2

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід члена профспілки у вигляді вартості дитячих новорічних подарунків відображайте з ознакою доходу:

«127», якщо для звільнення від оподаткування використовували ст. 3 Закону № 2117;

«160», якщо використовували п.п. 165.1.39 ПКУ;

«167», якщо використовували п.п. 165.1.47 ПКУ;

«126», якщо не вдалося піти від оподаткування.

3. Останнім «рятувальним кругом» для профспілки стане п.п. 165.1.47 ПКУ. Згідно з цією нормою не включається до оподатковуваного доходу члена профспілки сума виплат або відшкодувань (крім заробітної плати або інших виплат і відшкодувань за ЦПД), здійснюваних на його користь:

1) за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку;

2) у розмірі, який сукупно за рік не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ(у 2014 році — 1710 грн.).

Урахуйте: застосувати п.п. 165.1.47 ПКУ можна тільки щодо членів профспілки, які не «обрали» протягом року неоподатковувану межу.

Упевнені, що один з вищенаведених варіантів допоможе вам уникнути оподаткування вартості дитячих подарунків. А що ж робити, якщо все ж таки не вдається виконати всі умови за жодним з вищезазначених варіантів? Наприклад, член профспілки протягом року отримав неоподатковувану допомогу в розмірі 1710 грн. на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, у грудні отримав неоподатковуваний подарунок на суму 609 грн. на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ. А його дитині ви вирішили подарувати іграшку іноземного виробництва. У цьому випадку вартість подарунка потрапить до оподатковуваного доходу як додаткове благо. Тому доведеться утримати ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ(15 % і 17 %). До бази оподаткування такий дохід увійде з урахуванням «натуркоефіцієнта».

ЄСВ і ВЗ. ЄСВ з вартості дитячих подарунків, виданих членам профспілки, не справляється. Військовий збір з такого доходу не утримується. Першопричина: члени профспілки — не її працівники. Навіть якщо член профспілки «за сумісництвом» його працівник, то з дитячих подарунків ані ЄСВ, ані ВЗ справляти не потрібно. Це разова виплата, не пов’язана з трудовими відносинами (п. 3.23 Інструкції № 5*).

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату

e.skripkina@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі