Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування — 2015: не все так погано

Сумцова Ольга, податковий експерт
Продовжуємо знайомство з потенційними ПДВ-новаціями майбутнього року. У цій статті ви дізнаєтеся, як з 1 січня здійснюватиметься бюджетне відшкодування. Заразом розберетеся з долею від’ємного значення, що утворилося до цієї дати.
ПДВ, електронне
адміністру-
вання

Спочатку невеличкий відступ (навіяно обговоренням попереднього номера журналу на сайті buhgalter911.com). Роздуми про ці питання схожі на ворожіння на кавовій гущі. До кінця року нардепи можуть скасувати ідею з ПДВ-спецрахунками (читайте про це в першій статті номера) — якщо це станеться, в тартарари полетять і новини з бюджетного відшкодування. Але ж можуть і не скасувати... І за цих умов, шановані колеги, вихід один: чекати кращого, але готуватися до... ну, ви самі знаєте ☺. Тому радимо вам ставитися до цих новин серйозно (принаймні, поки згадана ініціатива нардепів не набуде форми Закону).

Як заявити БВ за новими правилами

З 1 січня від’ємне значення з ПДВ (перевищення податкового кредиту над сумою податкових зобов’язань) можна буде заявляти до БВ вже в місяці його виникнення.

img 1

Зараз, нагадаємо, таке право з’являється лише після декларування від’ємного значення протягом двох періодів поспіль.

Так, якщо у вас виникне від’ємне значення, то спочатку воно йтиме на погашення ПДВ-боргу (у сумі, що не перевищує показника ∑Накл, — п. 2001.3 ПКУ*). Якщо такого боргу немає (або від’ємне значення перевищує його), то ви зможете:

1) або заявити цю суму до БВ. Причому відразу ж врахуйте три нюанси. По-перше, заявити її ви зможете лише до отримання на поточний рахунок. Такого варіанту, як зарахування БВ у рахунок погашення ПДВ-зобов’язань майбутніх періодів, не буде — його виключили Законом № 1690**. По-друге, сума такого БВ має бути в межах показника ∑Накл — причому на дату подання декларації. По-третє, заявити БВ, як і сьогодні, вдасться лише в тому випадку, якщо ви не відповідаєте «забороненим» критеріям з п. 200.5 ПКУ;

2) або зарахувати до податкового кредиту наступного звітного періоду.

* З визначенням цього показника ви могли ознайомитися у статті «Спецрахунки з ПДВ — як це буде?» у журналі «Бухгалтер 911», № 2.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування інвестиційної діяльності» від 07.10.2014 р. № 1690-VII.

До речі, ці новини можуть навіть полегшити ваше життя. Адже при утворенні від’ємного значення ви зможете просто направити його до складу податкового кредиту наступних періодів (є підозра, що цей варіант буде найпопулярнішим ☺). І, що важливо, для цього не доведеться піддаватися додатковим перевіркам з боку податківців.

Наочно цей механізм виглядатиме так:

Схема формування БВ за новими правилами

img 2

БВ із січня: лише «автоматом»?

Ні. Як і сьогодні, буде два варіанти отримання БВ: у звичайному порядку або «автоматом». Нагадаємо, це питання виникло тому, що спочатку Закон № 1621* передбачав виключення з ПКУ низки норм, пов’язаних з отриманням БВ у звичайному порядку: зокрема, що стосуються перевірок. Але потім нардепи передумали і Законом № 1690 повернули до ПКУ відповідні положення. В результаті зникло і згадане питання. Причому механізм отримання БВ у звичайному порядку залишиться, по суті, колишнім.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 р. № 1621-VII.

img 3

З 1 січня втратить чинність норма, що встановлює скорочені строки камеральних перевірок для платників з позитивною податковою історією. Отже, перевірки таких платників проводитимуться в загальні строки.

Нові критерії для отримання БВ «автоматом»

З Нового року критерії для автоматичного отримання БВ зміняться (п. 200.19 ПКУ). Так, претендент на його отримання повинен:

— не перебувати в судових процедурах банкрутства; — не мати «від’ємних» записів в ЄДР;

— не мати податкового боргу; — для великих платників — не декларувати збитки з податку на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року.

Крім того, такий платник повинен мати необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку у 3 рази перевищує заявлену суму БВ. При цьому платник повинен виконати одну з умов:

або здійснювати операції, до яких застосовується нульова ставка (мінімальна питома вага таких операцій прописана в абз. «а» п.п. 200.19.3 ПКУ);

або інвестувати в необоротні активи не менше 3 млн грн. протягом останніх 12 календарних місяців.

Узагалі, вимоги, як і сьогодні, будуть жорсткими, та зате, як бачите, серед них не буде умов, зокрема, про мінімальний розмір середньої зарплати.

img 4

Порядок визначення відповідності платника критеріям, які надають право на отримання БВ «автоматом», затверджений наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1128.

«Перехідні» БВ і від’ємний залишок

Почнемо з БВ, заявленого до 1 січня. У п. 1 розд. II Закону № 1621 зазначено, що суми БВ, заявлені до 01.01.2015 р. (найімовірніше, ідеться про звітні періоди до 2015 року, хоча норма в цій частині сформульована дуже недбало ☹), відшкодовуються за «старими» правилами — за ст. 200 ПКУв редакції до 2015 року.

Зауважте: якщо БВ заявлено грошима (заповнений ряд. 23.1 декларації), запитань немає — вам його повинні зарахувати на поточний рахунок. Причому його надання жодним чином не має бути пов’язане з показником ∑Накл. Отже, по-перше, БВ вам повинні надати навіть за відсутності в цьому показнику потрібної суми. По-друге, саме отримання БВ не зменшить цей показник.

Але як буде, якщо БВ заявлене в рахунок погашення ПДВ-зобов’язань майбутніх періодів, тобто заповнений ряд. 23.2? Враховуючи п. 1 розд. II Закону № 1621, за вами має зберегтися право використовувати його в рахунок погашення ПДВ-зобов’язань. Щоправда, хотілося б ще почути й думку контролерів.

Тепер розберемося з перехідним «мінусом», що виник до 01.01.2015 р. (задекларованим за ряд. 20.2 або ряд. 24). Відразу зауважимо, він не братиме участі у формулі показника ∑Накл (у цій формулі враховуються лише суми ПДВ, сформовані після 01.01.2015 р.). Однак зникнути ці суми не повинні, принаймні, ми на це щиро сподіваємося ☺. Порядок їх обліку повинні затвердити податківці (п. 2 розд. II Закону № 1621).

На жаль, документ цей все ще не з’явився ☹. Однак не переймайтеся! Проект нової форми декларації з ПДВ передбачає окремий розділ для обліку від’ємного ПДВ 2014 року. Про механізм такого перенесення ми детально розповімо після затвердження цього документа.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі