Теми статей
Обрати теми

Установлюємо твердопаливний котел: бути екоподатку чи ні

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Для обігріву приміщення, що належить підприємству, директор вирішив купити твердопаливний котел. Підкажіть: чи потрібно сплачувати за нього екоподаток?
автономне опалення та оподаткування

Твердопаливний котел забезпечує приміщення теплом на основі згорання палива. При згоранні утворюються чадний газ та інші речовини. Деякі з них, у тому числі чадний газ, названі в Переліку № 1598*, тому до введення котла в експлуатацію вам доведеться отримати дозвіл (ст. 11 Закону № 2707**). Порядок його отримання затверджено постановою Кабміну від 13.03.2002 р. № 302.

* Перелік найбільш розповсюджених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню, затверджено постановою Кабміну від 29.11.2001 р. № 1598.

** Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-XII.

Тільки-но ви купите котел, вам потрібно буде подати податківцям за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП. На це є 10 робочих днів з дати оформлення договору купівлі-продажу (див. підкатегорію 119.11 ЗІР). Переходимо до екоподатку.

Платниками екоподатку є суб’єкти господарювання, які у процесі діяльності здійснюють викиди забруднюючих речовин (див. вище) в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (п.п. 240.1.1 ПКУ). До останніх належить і ваш котел (п.п. 14.1.230 ПКУ). Отже, екоподаток вам сплачувати доведеться. На цьому наполягають і податківці (див. підкатегорію 120.01 ЗІР). Причому сплачувати його потрібно незалежно від того, отримаєте ви зазначений дозвіл чи ні (див. підкатегорію 120.05 ЗІР).

img 1

Для отримання дозволу необхідно підготувати низку документів, зокрема обґрунтування обсягів викидів забруднюючих речовин. Із цим завданням вам можуть допомогти установи (організації, заклади), в яких є дозвіл від Мінприроди на розробку подібних документів.

Розраховувати суму екоподатку доведеться самостійно, причому щокварталу (п. 249.1 ПКУ). Для цього вам потрібно знати обсяг і види забруднюючих речовин, що викидаються котлом (п.п. 242.1.1 ПКУ). Ці відомості ви зможете почерпнути з документів, оформлених при отриманні дозволу (див. вище). Щоб визначити суму екоподатку, потрібно взяти фактичні обсяги викидів кожного виду забруднюючих речовин за квартал і помножити їх на ставки податку, що їм відповідають. Наприклад, для чадного газу ставка у 2014 році становить 58,54 грн./т. (п. 243.1 ПКУ).

img 2

У кварталі, в якому ви розпочнете експлуатацію котла, обсяги викидів доведеться розраховувати з дати початку такої експлуатації і по останній день календарного кварталу. До речі, це і є ваш перший звітний період з екоподатку.

Склавши ці показники, отримаєте шукану суму екоподатку. Задекларувати її доведеться в загальний «квартальний» строк (40 календарних днів) — за місцем розміщення котла (п.п. 250.2.1 ПКУ). Форму декларації затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010. Коли заповнюватимете її додаток 1, урахуйте: суми в колонці 3 округляються до трьох знаків, а в колонках 4 — 5 — до двох (див. підкатегорію 120.05 ЗІР). Сплатити екоподаток потрібно в загальний 10-денний строк.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі