Теми статей
Обрати теми

ВРУ спрощує ведення бізнесу... (коментар до Закону № 191)

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Про складність ведення бізнесу в Україні ходять легенди. І це навіть з урахуванням того, що час від часу умови для здійснення господарської діяльності прагнуть спрощувати. На це спрямований і Закон № 191*. Ця стаття допоможе вам розібратися з його головними положеннями.

дерегуляція, зміна законодавства

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» від 12.02.2015 р. № 191-VIII.

Попереджаємо, що змін чимало і внесли їх до найрізноманітніших сфер діяльності: реєстраційної, будівельної, земляної тощо. Тож із ними не зайвим буде ознайомитися кожному.

Але спочатку про головне: коли ж вони «запрацювали»? Левова частка нововведень набула чинності з наступного дня після офіційного опублікування Закону № 191. Тобто вже з 5 квітня (його опублікували 4 квітня в газеті «Голос України», 2015, № 61). Випадають звідси тільки:

— зміни до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV і Закону України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI. Вони набудуть чинності через 6 місяців з дати опублікування Закону № 191 (її див. вище);

— визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва та використання моторних палив з вмістом біокомпонентів» від 19.06.2012 р. № 4970-VI. Це станеться у другій половині вересня 2015 року.

Держреєстрація юросіб/підприємців

Тут є декілька акцентів.

Скоротили строк держреєстрації юросіб/підприємців. Віднині держреєстратор повинен зареєструвати:

юрособу — того самого дня, в який він отримає необхідні для цього документи (до останнього часу цей строк не міг перевищувати 3 робочі дні);

підприємця — не пізніше наступного робочого дня після отримання таких документів.

img 1

Прибрали норми, що вимагали разом з реєстраційною карткою подавати документ, що підтверджує внесення плати за держреєстрацію. Але вони й так були неробочими (за держреєстрацію юрособ і ФОП плата не справлялась).

Як отримати відомості з ЄДР (виписки, витяги тощо). Тепер у Законі № 755** зазначено, що відомості з ЄДР можна отримати, зокрема, за допомогою відкритого доступу через офіційний веб-сайт уповноваженого органу — шляхом пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування. Звичайно, за фактом доступ до подібних відомостей у вас був і до цього — отримати їх можна було на сайті ДП «Інформаційно-ресурсний центр» (irc.gov.ua). Але є різниця: тепер цей порядок закріплено на рівні закону — нарівні з такими способами, як отримання витягу, довідки чи виписки (вони, до речі, нікуди не поділися).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

img 2

Нещодавно чиновники перенесли цю пошукову систему на сайт Мін’юсту. Ознайомитися з ним можна за цією адресою: usr.minjust.gov.ua.

Для чого це потрібно? Перш за все при купівлях у ФОП — для підтвердження підприємницького статусу контрагента. Щоб не утримувати ПДФО, від нього, формально, потрібно отримати копію виписки або витягу з ЄДР (для неутримання ЄСВ — на думку податківців, копію витягу). При цьому зауважте: сама по собі зміна в Законі № 755 цих правил, на жаль, не змінює (для цього доведеться дочекатися внесення змін до ПКУ) — вона тільки створює підґрунтя для цього. А ось для неутримання ЄСВ цих змін уже має вистачити ( ч. 1 ст. 4 Закону № 2464***) — так що, сподіваємося, податківці незабаром переглянуть свої вимоги.

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

img 3

До речі, контролери уже давно твердять про те, що для неутримання ПДФО з підприємців на ЄП достатньо перевірити запис про це в Реєстрі платників ЄП на сайті ДФСУ (див. категорію 107.12 ЗІР). При цьому врахуйте: цей Реєстр уже запрацював, тому, в ідеалі, ви маєте право скористатися рекомендацією контролерів.

У цьому питанні є й інші цікаві новинки.

По-перше, строк надання відомостей з ЄДР скоротили до 24 годин після надходження запиту (крім святкових і вихідних). До останнього граничний строк для цього, нагадаємо, становив 5 робочих днів.

По-друге, змінили розмір плати за отримання відомостей з ЄДР (його прив’язали до МЗП на 1 січня календарного року): у формі витягу чи довідки 0,05 МЗП, виписки — 0,02 МЗП. Ті ж документи, але в електронній формі, коштуватимуть 75 % від цих сум.

Водночас урахуйте: отримати відомості з ЄДР через сайт можна буде безоплатно (доступ до них буде відкрито для всіх).

Змінили розмір плати за держреєстрацію. Як і раніше, за держреєстрацію юросіб і підприємницької діяльності фізосіб плата не справляється (до речі, тепер її «обізвали» адміністративним збором). А ось за інші дії розмір плати трохи підняли:

Реєстраційна дія

Розмір плати (у МЗП на 1 січня календарного року)

Плата раніше

Реєстрація змін в установчих документах юрособи (не стосується благодійних організацій — у цьому випадку збір, як і раніше, не сплачується)

0,05 МЗП

(у 2015 році — 60,90 грн.)

51 грн.

Реєстрація змін імені чи місця проживання підприємця

0,02 МЗП

(у 2015 році — 24,36 грн.)

17 грн.

Видача дубліката оригінала установчих документів і змін до них, посвідчених держреєстратором

0,02 МЗП

(у 2015 році — 24,36 грн.)

17 грн.

Підтвердити сплату збору можна, як і раніше, копією платіжного доручення, квитанції банку, квитанцією платіжного термінала. Крім того, тепер ви можете зробити це і квитанцією/чеком відділення поштового зв’язку.

Де можна реєструватися юрособі/підприємцю. За загальним правилом для цього потрібно звернутися до держреєстратора за місцезнаходженням юрособи (місцем проживання підприємця).

Але нардепи врахували останні події в країні та передбачили винятки. У разі збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових порушень прав людини і надзвичайних ситуацій техногенного/природного характеру держреєстрація може проводитися і поза зазначеним місцезнаходженням / місцем проживання — держреєстраторами, визначеними Мін’юстом (вважаємо, це має стосуватися, зокрема, і держреєстрації припинення, унесення змін до ЄДР тощо). При цьому, само собою, для цього знадобиться відповідний наказ Мін’юсту.

img 4

До речі, до останнього часу за фактом чинили так само (див., зокрема, наказ Мін’юсту від 05.11.2014 р. № 1849/5), просто зараз цей порядок зафіксували на рівні Закону.

Оренда землі

Істотні умови договору. Їх помітно «підрізали». Тепер до таких умов належать (ст. 15 Закону № 161****):

1) об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

2) строк дії договору;

3) орендна плата: а саме її розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строки, порядок її внесення та перегляду, відповідальність за несплату.

img 5

Переукладати (вносити зміни) у зв’язку з цим «старі» договори не потрібно. Тим більше що перелік істотних умов звузився (а не розширився).

***** Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Крім того, як і раніше, сторони мають право прописати в договорі додаткові умови.

При цьому цікаво: раніше в Законі № 161 зазначалося, що відсутність у ньому хоча б однієї істотної умови — підстава для визнання його недійсним. Тепер її прибрали. Отже, керуватися в цьому випадку потрібно загальним правилом. Воно полягає в тому, що якщо в договорі немає хоча б однієї істотної умови — він вважається неукладеним. Та й нотаріус/держреєстратор навряд чи стане реєструвати право оренди земельної ділянки на підставі такого договору.

Момент передання земельної ділянки. Прибрали положення про те, що він передається на підставі акта приймання-передавання. Момент такого передання прив’язали до дати держреєстрації права оренди (якщо інше не встановлено законом). Загалом, в ідеалі, на цей момент потрібно було орієнтуватися й раніше (ч. 3 ст. 3 Закону № 1952******). Що стосується акта приймання-передавання, то незважаючи на те, що посилання на нього із Закону № 161 прибрали, рекомендуємо, як і раніше, складати його — причому як при передаванні, так і при поверненні об’єкта.

****** Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV.

Форма орендної плати. Унеможливили погашення заборгованості з орендної плати послугами (хоча, з іншого боку, ніхто не забороняє оформити такий спосіб розрахунків за допомогою заліку зустрічних однорідних вимог). Отже, у Законі № 161 залишилося тільки дві форми оплати: грошова та натуральна (товарами). Причому для натуральної уточнили, що такі розрахунки повинні відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати. Урахуйте: відійти від цього правила в договорі (наприклад, зафіксувавши в ньому іншу дату перерахунку) не можна.

img 6

Чи потрібно у зв’язку з цим переукладати/вносити зміни до «старих» договорів? Вважаємо, що ні. Принаймні, ані Закон № 161, ані Закон № 191 до цього не зобов’язали. До цього висновку підводять і правила дії законів у часі (у загальному випадку вони не повинні зачіпати правовідносин, які виникли до набуття ними чинності, — ст. 58 Конституції України).

Строк дії договору. Установили мінімальний строк, на який можна укладати договори оренди земельних ділянок с/г призначення для ведення: товарного с/г виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства. Він становить 7 років.

Захист прав орендаря. Раніше Закон № 161 забороняв продавати земельну ділянку державної/комунальної власності без згоди її орендаря. Водночас тепер таку заборону встановили не тільки для продажу, а й для будь-якого відчуження.

Інші зміни

Підсилили відповідальність за незаконні операції з металобрухтом. Це адмінштраф за ст. 16410 КУпАП: він у загальному випадку коливається від 8500 до 17000 грн. А також за ст. 213 ККУ: тут у загальному випадку загрожує штраф від 25500 до 34000 грн., або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження свободи на строк до 1 року.

Розширили перелік посадових осіб товариств. Його зробили невичерпним. Тобто, крім членів/голови виконавчого органу, наглядової ради, ревізійної комісії (ревізора), до них віднесли членів/голову будь-якого іншого органу, уповноваженого управляти товариством. Щоправда, за умови, що створення такого органу передбачене установчими документами.

img 7

Для більшості підприємств це ні на що не вплине. Адже для ТОВ/ТДВ і АТ система органів управління прописана на рівні закону. Що стосується товариств, в яких такі органи все ж є, то для них це відобразиться головним чином на «трудовій» матвідповідальності (ч. 4 ст. 89 ГКУ) і обмеженнях за сумісництвом (ч. 3 ст. 89 ГКУ).

Держреєстрація речових прав. Тут є декілька моментів. По-перше, повноваження держреєстратора з приймання/видачі документів, передбачені Законом № 1952, зможуть виконувати й посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг, нотаріуси.

По-друге, плату за держреєстрацію речових прав прив’язали до МЗП на 1 січня року, в якому подаються документи на держреєстрацію. Вона становить від 0,1 до 1,4 такої МЗП (залежно від права, об’єкта, суб’єкта і площі нерухомості).

По-третє, Кабмін може встановити і скорочений порядок надання послуг у сфері держреєстрації речових прав (за особливу плату). І він уже це зробив постановою від 08.04.2015 р. № 190.

Довіреність на участь у загальних зборах. Прямо зазначили, що така довіреність від імені юрособи складається в загальному порядку та не вимагає посвідчення (нотаріусом, іншими органами та особами). А ось довіреність від імені фізособи має бути посвідчена нотаріусом, посадовою особою, яка здійснює нотаріальні дії, або депозитарною установою.

v.smerdov@buhgalter911.com

Теги бізнес
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі