Теми статей
Обрати теми

База ПДВ при продажу власної продукції: корисне від ДФСУ

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Дочекалися! Нарешті фіскали роз’яснили, як обчислювати мінімальну базу ПДВ для товарів, виготовлених самостійно (лист № 12082*).
  • ПДВ-облік, собівартість продукції

    * Лист ДФСУ від 07.04.2015 р. № 12082/7/99-99-19-03-02-17.

    ПКУ вимагає, щоб при продажу самостійно виготовлених товарів база ПДВ була не нижчою за їх собівартість. Однак яка собівартість мається на увазі: виробнича чи реалізації?

    На щастя, податківці не стали фіскалити і зазначили, що орієнтуватися потрібно на виробничу собівартість (як, власне, ми й рекомендували робити**). І це є справедливим. Адже собівартість реалізації включає, зокрема, нерозподілені загальновиробничі витрати. А вони конкретного виду продукції жодним чином не стосуються ( п. 16 П(С)БО 16).

    ** Стаття «База ПДВ: як визначити мінімальну планку» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 7 .

    img 1

    Це вартість, за якою продукція відображається на:

    рахунку 26 «Готова продукція» (для готової продукції);

    рахунку 25 «Напівфабрикати» (для напівфабрикатів);

    рахунку 23 «Виробництво» (для робіт, послуг).

    Ще один важливий момент, висвітлений податківцями: коли складати ПН на суму перевищення договірної ціни над собівартістю виготовлених товарів/послуг (ПН з типом причини «17»)?

    Якщо першою подією є передоплата. На момент передоплати собівартість товару може бути невідомою. Як результат визначити мінімальну базу ПДВ неможливо. Податківці радять діяти так:

    1) на дату отримання передоплати — скласти ПН виходячи з договірної ціни. Ця ПН видається покупцю;

    2) якщо за підсумками місяця виявиться, що собівартість товару вища за договірну ціну, — скласти другу ПН (на перевищення собівартості над договірною ціною — з типом причини «17»). І майте на увазі: така ПН складається датою зарахування товару на баланс.

    Якщо першою подією є відвантаження. ДФСУ рекомендує відразу ж складати дві ПН: першу — виходячи з договірної ціни, другу — на суму перевищення. Та ось тільки, на жаль, вони погарячкували...

    img 2

    ПН на суму перевищення (з типом причини «17») не видається покупцю, але водночас підлягає реєстрації в ЄРПН. Якщо ж її не зареєструвати, штрафи за ст. 1201 ПКУ не застосовуються (хоча в такому разі є ризик штрафу за ст. 1631 КУпАП).

    Річ у тім, що на цю дату виробнича собівартість товару може бути також ще невідомою (особливо, якщо його виробили в цьому самому місяці). У цій ситуації, вважаємо, не залишається нічого іншого, як скласти ПН на суму перевищення (з ознакою «17») в останній день місяця (коли собівартість буде відома). У будь-якому разі на суму ПДВ-зобов’язань за місяцем такий підхід не вплине.

    m.kazanova@buhgalter911.com

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі