05.08.2015

Заповнюємо липневу ПДВ-деку — ураховуємо зміни в СЕА

Уже не за горами граничний строк подання ПДВ-деки за липень. Її особливість у тому, що звітувати доведеться з урахуванням вимог Закону № 643* (з коментарем до нього ви могли ознайомитися в минулому номері журналу). Але не турбуйтеся — не такий страшний вовк, як його малюють колеги на форумі.
звітуємо з ПДВ за липень

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

Перш за все: форму деки не змінювали, тому звітувати за липень будемо за «старою» формою (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13). Водночас проблем це створить небагато — більшість операцій відображаються за знайомими правилами.

Що стосується подання деки, то тут без сюрпризів — зробити це потрібно не пізніше 20 серпня (четвер).

Показуємо ПК

Мабуть, основний нюанс відображення ПК у липневій ПДВ-деці (ряд. 10.1.1, 10.1.2, 12) полягає в тому, що до нього потрапляє весь «вхідний» ПДВ — у тому числі й за пільговими/необ’єктними/негосподарськими купівлями**. Але зараз ми обговоримо інше: які з червнево-липневих ПН потраплять до ПДВ-декларації за липень, а які ні.

** Про це ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 22.

Загальна дата відображення ПК, як і раніше, — це дата першої події ( п. 198.2 ПКУ):

1) списання коштів з поточного рахунка за товар/послугу;

2) отримання товару/послуги. Щоправда, нагадаємо, що в частині товарів податківці прив’язуються до дати отримання права власності (див. лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15***).

*** З коментарем до нього ви могли ознайомитися в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27.

Головна ж умова для відображення ПК — наявність ПН, що містить обов’язкові реквізити з  п. 201.1 ПКУ та зареєстрована в ЄРПН. При цьому в частині ПН вам потрібно пам’ятати деякі нюанси:

— своєчасність реєстрації ПН, як і раніше, безпосередньо впливає на період відображення ПК. При цьому для ПН, складених з 01.07.2015 р. по 30.09.2015 р., граничний строк їх реєстрації визначається за спеціальними правилами;

— законодавець повернув можливість відображення в поточній декларації ПК за ПН, який з будь-яких причин не був показаний у деці періоду складання/реєстрації таких ПН. Зробити це можна протягом 365 днів з дати складання ПН. При цьому, судячи з усього, це правило поширюється і на ПН, складені до набуття чинності Законом № 643 (тобто до 29.07.2015 р.). Щоправда, тут є і зворотний бік медалі: це нововведення, швидше за все, призведе і до звуження строку, протягом якого такі ПН можна включити до ПК у порядку виправлення (тобто за допомогою УР).

Це, крім іншого, означає, що ви можете притримувати отримані ПН, відображаючи їх у ПК у тому періоді, в якому це найзручніше.

Тепер поглянемо, як все це вплине на заповнення ПДВ-деки за липень:

ПН складено в червні

Зареєстровано своєчасно — протягом 15 календарних днів, що настають за датою складання (у тому числі, якщо дата реєстрації випала на липень)

Зареєстровано несвоєчасно (з порушенням строку, зазначеного в колонці ліворуч)

ПК відображається в ПДВ-деці за червень. Якщо цього не зробили, подайте УР

— якщо дата реєстрації червень — ПК відображайте в ПДВ-деці за червень. Якщо цього не зробили, подайте УР;

— якщо дата реєстрації липень — ПК відображайте в ПДВ-деці за липень;

— якщо дата реєстрації серпень — ПК показуйте в ПДВ-деці за серпень

В обох випадках такий ПК можна відобразити і в ПДВ-деці за будь-який наступний місяць (протягом 365 календарних днів з дати складання ПН). Причому в загальному рядку — ряд. 10.1.1 або 10.1.2

ПН складено з 01.07.2015 р. по 31.07.2015 р.

Зареєстровано своєчасно:

до 31 липня включно — для ПН, складених з 01.07.2015 р. по 15.07.2015 р.;

до 15 серпня включно — для ПН, складених з 16.07.2015 р. по 31.07.2015 р.

Зареєстровано несвоєчасно (з порушенням строку, зазначеного в колонці ліворуч)

ПК відображається в ПДВ-деці за липень

Якщо дата реєстрації серпень — ПК показуйте в ПДВ-декларації за серпень

В обох випадках такий ПК можна відобразити і в ПДВ-деці за будь-який наступний місяць (протягом 365 календарних днів з дати складання ПН). Причому в загальних рядках — ряд. 10.1.1 або 10.1.2

 

Як бачите, нічого складного у визначенні періоду відображення ПК за ПН немає.

Тільки, на жаль, цього ж не можна сказати про відображення РК. Незважаючи на те що законодавець переніс до ПКУ відповідні положення з  Порядку № 569****, принципово це нічого не змінило. Тому, як і раніше, зменшення ПДВ-зобов’язань / збільшення ПК безпечніше показувати в періоді складання/реєстрації РК залежно від своєчасності такої реєстрації — принаймні, до появи роз’яснень щодо цього*****.

**** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

***** Детальніше про цю проблему ви могли прочитати, зокрема, у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 16.

Долютневий мінус — липневий клопіт

Ви, звичайно, пам’ятаєте, що в додатку Д2 збирався весь долютневий мінус. Звідти його можна було заявити:

— у збільшення ПК і ліміту реєстрації. Причому в ПК цю суму можна було поставити тільки в періоді, в якому податківці її підтверджували (за підсумками проведення камеральної перевірки);

— на поточний рахунок.

Якщо ви вже відобразили/отримали ці суми в повному обсязі в попередніх періодах (тобто
розділ IV ПДВ-деки за червень у вас порожній), то вам нічого робити не потрібно. Додаток Д2 у цьому випадку не заповнюється.

А ось усім іншим — увага. Якщо у вас у ряд. 31 ПДВ-деки за червень все ще значився долютневий мінус, то:

— ви маєте право включити його до ПК декларації за липень. У який рядок? У ряд. 20.2— це підтвердили і у ДФСУ. Чи потрібно при цьому заповнювати додаток Д2? Податківці повідомили, що цього робити не потрібно. Розділ IV декларації заповнювати також не доведеться;

Хоча вважаємо, що в такому разі додаток Д2 та розділ IV у липневій деці було б логічніше заповнити. Крім того, у світлі думки ДФСУ, сподіваємось, що ПЗ при такому підході не буде видавати помилку.

— ця сума повинна збільшити ліміт реєстрації. Причому, судячи з повідомлення ДФСУ, це повинно статися до 10 серпня (доречі, на цю ж дату ліміт реєстрації збільшить і сума із ряд. 24 ПДВ-декларації за червень). Сподіваємось, податківці дотримаються своєї обіцянки.

При цьому не виключаємо, що в червневій ПДВ-деці хтось міг заявити долютневий мінус на збільшення ПК і ліміту реєстрації — тобто заповнити поле «а» в додатку Д2. Як бути таким платникам? Якщо читати Закон № 643 буквально (а він прив’язується до показників ряд. 24 і 31 декларації за червень), то на них зазначене правило теж поширюється. Інакше кажучи, цим платникам потрібно також поставити цю суму в ПК за липень — у ряд. 20.2. Це підтвердили і у ДФСУ.

Долипневі помилки

Одразу зауважимо: остаточні висновки з цього питання можна буде зробити тільки після оновлення форм звітності. Поки що можемо тільки здогадуватися (з урахуванням свіжих консультацій ДФСУ).

По-перше, виправляємо ПК за періоди до лютого 2015 року. Як ми вже зазначали, такий ПК відображався за допомогою додатка Д2. Це саме стосувалося і його виправлення. Тепер же таке виправлення, судячи з усього, доведеться відображати в загальному порядку. Наприклад, при виправленні помилки в ряд. 24 деки за січень (що не вплинула на показники, 25 і 23.2 наступних періодів) значення з графи 6 УР потрібно перенести в ряд. 20.1 декларації за період, в якому подано такий УР. Податківці повідомили, що у такому разі доведеться заповнити і гр. 11 додатка Д2 (на суму збільшення/зменшення зі знаком "+" чи "-"), але лише довідково - до розділу IV декларації ця сума не переноситься.

Чи збільшить ця сума ліміт реєстрації? На жаль, але покаже тільки час. Річ у тім, що ПКУ говорить про збільшення такого ліміту до 31 липня 2015 року. Водночас як бути, якщо УР, що збільшує долютневий мінус, поданий після цієї дати, поки не зрозуміло.

По-друге, при виправленні помилок, допущених з лютого по червень, слід також керуватися загальними правилами. При цьому проблема зі збільшенням ліміту реєстрації в цьому випадку та сама, що і в попередньому.

По-третє, як бути, якщо помилка допущена в самому додатку Д2? Наприклад, якщо ви забули показати в додатку Д2 ПДВ-деки за лютий якусь суму? Вважаємо, у такому разі можна подати УР до лютого і відобразити показник його графи 6 за ряд. 24 в ряд. 20.1 декларації за період, в якому подано такий УР. При цьому, за аналогією з попередньою ситуацією, можна заповнити додаток Д2, але довідково.

По-четверте, урахуйте: законодавець передбачив особливу відповідальність у разі завищення показників ряд. 24 і 31 декларації за червень. Якщо податківці виявлять таке завищення, то:

— застосують два штрафи: за ст. 123 ПКУ (за завищення від’ємного значення), а також штраф у розмірі 10 % від суми завищення;

— на суму такого завищення зменшать ліміт реєстрації ПН. Причому, виходячи з усього, він у такому разі може піти і в мінус (жодних обмежень у цій частині ПКУ не передбачає). Але врахуйте: зробити це податківці мають право тільки на підставі погодженого податкового повідомлення-рішення. Тому до моменту такого погодження будь-яке зменшення ліміту реєстрації слід вважати незаконним.

Насправді, правильніше говорити про погодження грошового зобов’язання, а не податкового повідомлення-рішення. При цьому нагадаємо, що таке погодження настає, зокрема, після закінчення строку для подання скарги ( п.п. 56.17.1 ПКУ).

Отже, як бачите, дочервневі помилки прощати ніхто не збирається ☹. Тому якщо виявите їх, не забудьте виправити.

Інші питання

Переплати на 1 липня. Якщо до 1 липня у вас на особовому рахунку значилися переплати з ПДВ у розмірі, більшому ніж ПДВ-зобов’язання за червень (або ж у червні ви й зовсім задекларували від’ємне значення), то ви маєте право показати таку суму в ряд. 20.2 липневої ПДВ-декларації. При цьому врахуйте: її можна перенести тільки в мінус серпня (як бюджетне відшкодування липня цю суму заявити не можна).

Враховуючи позицію ДФСУ, викладену вище, додаток Д2 у такому разі подавати не потрібно.

Використання товарів/послуг у необ’єктних/пільгових/негосподарських цілях. Як ви знаєте, зараз увесь «вхідний» ПДВ потрапляє до ПК — незалежно від напряму використання куплених товарів/послуг. Його ви ставите в загальні ряд. 10.1.1, 10.1.2, 12. Потім (якщо такі товари/послуги призначено для використання в необ’єктних/пільгових/негосподарських операціях) складаєте не пізніше останнього дня місяця зведену ПН і показуєте нарахування ПДВ-зобов’язань (виходячи з ціни купівлі) — у ряд. 1.1 чи 1.2 деки. По суті, так само потрібно діяти і при первинному розподілі «вхідного» ПДВ за ст. 199 ПКУ. Причому у такій ПН у гр. 2 показуємо дату складання, у гр. 3 - ДФСУ дозволила вказати номера та дати ПН, отриманих від постачальників таких товарів/послуг, гр. 4 не заповнюємо, у гр. 5.1 вказуємо «грн», гр. 5.2, 6, 7, 10, 11 та 12 - не заповнюємо. У заповненні гр. 8 та 9 особливостей немає.

Якщо протягом місяця придбавали товари/послуги для необ’єктних та для пільгових операцій, доведеться скласти дві зведених ПН (з позначками 09 та 09).

v.smerdov@buhgalter911.com