Теми статей
Обрати теми

Продаєте в роздріб підакцизний товар? Не забудьте сплатити акцизний податок!

Марина Казанова податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Зміни до ПКУ містять чимало «сюрпризів». Один з них законодавець підготував і роздрібним торговцям підакцизними товарами. Уже з 1 січня їх усіх зобов’язали сплачувати акцизний податок з кожного проданого підакцизного товару. Що з усім цим робити, читайте в цій статті.
податкова реформа

З 01.01.2015 р. до платників акцизного податку додали, зокрема, суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари (п.п. 212.1.11 ПКУ). До подібних товарів належать (абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ):

пиво;

— алкогольні напої;

— тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

— нафтопродукти, скраплений газ, речовини, які використовуються як компоненти моторного палива, палива моторного альтернативного.

Тому, якщо ви продаєте такі підакцизні товари безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, у тому числі на розлив у ресторанах, барах та інших об’єктах громадського харчування (абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ), вам доведеться сплатити акцизний податок. Форма розрахунків при цьому значення не має.

Причому зауважте: для цього вас повинні зареєструвати як платника акцизного податку (не пізніше граничного строку подання декларації з акцизного податку за місяць, у якому здійснювалася госпдіяльність, — про цьому див. далі).

img 1

Таку реєстрацію здійснюють податківці за місцезнаходженням пункту продажу товарів. Щоправда, про те, як вони повинні це зробити, ПКУ умовчує.

Скільки платити?

У п.п. 215.3.10 ПКУ зазначено, що ставка податку встановлюється рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з урахуванням ПДВ) підакцизного товару, у розмірі 5 %.

Дивне формулювання (щодо встановлення ставки в розмірі 5 %) пов’язане з тим, що спочатку вона повинна була варіюватися, а конкретний розмір повинні були встановлювати місцеві ради. Але до остаточного тексту закону це положення так і не потрапило. Отже, сплачувати такий акциз доведеться за ставкою 5 % (у свою чергу, місцевим радам в цьому питанні вирішувати нічого).

Але законодавець підготував ще одну, серйознішу, каверзу. Як бачите, базою для акцизного податку є вартість товару з урахуванням ПДВ (п.п. 214.1.4 ПКУ). У свою чергу, базою обкладення ПДВ є вартість товару з урахуванням акцизного податку(п. 188.1 ПКУ). Тобто податок нараховується на податок. Як же бути?

Доки податківці мовчать, точної відповіді на це питання немає. Щоправда, не можна виключати того, що у своїх висновках вони все ж підуть від згаданого нарахування податку на податок. Зокрема, дозволять нараховувати ПДВ на вартість товару без урахування акцизного податку.

Непряме підтвердження для такого підходу містить п.п. 14.1.106 ПКУ. Він передбачає, що максимальна роздрібна ціна підакцизних товарів включає всі податки/збори (крім акцизного податку з реалізованих роздрібними торговцями підакцизних товарів). Причому вона може бути збільшена тільки на суму такого акцизу. Ну що ж, поживемо — побачимо.

Сплата податку та звітність

Податкові зобов’язання з акцизного податку виникають на дату проведення розрахункової операції через РРО.

Якщо ж товари продають підприємці-єдиноподатники — на дату надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ПКУ). При цьому нагадуємо, що підприємцям-єдиноподатникам у загальному випадку забороняється займатися роздрібним (утім, як і оптовим) продажем підакцизних товарів. Дозволено тільки роздрібний продаж ПММ у ємностях до 20 л, а також роздрібний продаж пива та столових вин (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

А ось сплатити акцизний податок потрібно протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації з акцизного податку (сплата здійснюється за місцем реалізації підакцизних товарів). При цьому така декларація подається податківцям за місцем реєстрації — у строки, установлені для місячного періоду. Тобто протягом 20 календарних днів, наступних за закінченням місяця (уперше її доведеться подати не пізніше 20 лютого). Сподіваємося, із затвердженням її форми не затягнуть.

img 2

Уперше сплатити «роздрібний» акцизний податок потрібно буде не пізніше 2 березня 2015 року.

Пиво — алкогольний напій

І ще один момент, який заслуговує на увагу. Якщо ви продаєте пиво, будьте готові: з 01.07.2015 р. його визнають алкогольним напоєм. Це як мінімум означає, що із зазначеної дати вам доведеться обзавестися ліцензією на торгівлю алкогольними напоями.

У зв’язку з цим нагадуємо: річна плата за роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8000 грн./рік на кожен окремий РРО, зазначений у ліцензії. А при торгівлі на території сіл і селищ (крім тих, які знаходяться в межах території міста) — 500 грн. на кожен РРО, зазначений у ліцензії.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі