Теми статей
Обрати теми

Щомісячні авансові внески: платити, не можна зупинитися

Юрій Товстоп’ят, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
У час, коли від прийнятих податкових «ноу-хау» голова йде обертом, часом можна не зорієнтуватися у, здавалося б, елементарних речах. Так от і з авансовими внесками з податку на прибуток.
податок на прибуток

Головне запитання у цій сфері: чи продовжувати сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток? І якщо так, то як? Ці запитання викликані докорінними змінами, що сталися в обліку податку на прибуток: річ у тім, що з 1 січня він визначається, головним чином, на підставі даних бухгалтерського обліку.

Відповідь на ці запитання дає п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Він чітко визначає, що сплачувати такі авансові внески треба. Але зверніть увагу: протягом усього 2015 року, а також у січні — травні (включно) 2016 року робити це слід за «старими» правилами. Тобто відповідно до редакції п. 57.1 ПКУ, що діяла до 1 січня.

Це означає, що до 30 січня включно (п’ятниця) ви повинні сплатити наступний авансовий внесок — у сумі, яка була визначена ще в минулорічній прибутковій декларації (у ряд. 23). Таку суму вам доведеться сплатити і за лютий (до 2 березня включно).

img 1

Що стосується нових правил сплати авансових внесків (наведених в оновленій редакції п. 57.1 ПКУ), то щодо них заморочуватися поки що не треба. До подання звітності за 2015 рік вони вам не знадобляться. Та й народні обранці неабияк постаралися, щоб і без того вам було, чим забити голову у новому році ☺.

А от з березня 2015-го і по лютий 2016 року авансові внески доведеться сплачувати у сумі, зазначеній у декларації за 2014 рік (також у ряд. 23). При цьому, як ми вже казали, визначати її доведеться за «старими» правилами. Це, судячи з усього, стосується і складу платників авансового внеску. Наприклад, «нові» правила передбачають «сумовий» критерій для його сплати у сумі 20 млн грн., а «старі» — 10 млн грн. Орієнтуватися у цьому випадку слід саме на 10 млн грн.

Крім того, доведеться сплачувати авансові внески чи ні — залежить і від показників вашої деки за 2014 рік. Її слід подати не пізніше понеділка 2 березня.

А ось як бути в ситуації, коли раніше можна було «зіскочити» на щоквартальне декларування, робити точні висновки ще зарано. Річ у тім, що «стара» редакція п. 57.1 ПКУ передбачала таку можливість і тоді, коли, сплачуючи авансові внески, за підсумками I кварталу звітного (податкового) року ви не отримали прибутку або отримали збиток. Тим часом нові правила таких «попусків» не передбачають (вони містять тільки одну підставу — неотримання прибутку / отримання збитку за підсумками минулого звітного року). На якій із цих редакцій зроблять акцент податківці, поки що невідомо. Тим часом, вважаємо, що орієнтуватися у цьому випадку правильніше на «стару» (саме це випливає з п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

img 2

Якщо у 2014 році ви були «квартальником», впоратися з поданням звітності потрібно не пізніше понеділка 9 лютого.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі