Теми статей
Обрати теми

«Ба, який діловий...»: ділова мета в оподаткуванні

Віталій Смердов, податковий експерт, v.smerdov@buhgalter911.com
господарність
операцій

Контролери повідомили, що відмовилися від практики визнання нікчемними операцій, які, на їх думку, суперечать законодавству... причому вже давно (див. лист ДФСУ від 11.09.2014 р. № 285/2/99-99-10-04-02-10). Тут, як-то кажуть, без коментарів ☺.

img 1

Але зауважте: податківці мають право звернутися до суду, щоб визнати ту чи іншу операцію недійсною (п.п. 20.1.30 ПКУ).

Цікавіше інше: у зазначеному листі вони зазначили, що для податкового обліку головне значення мають реальність господарської операції і наявність ділової мети. При цьому нагадаємо: ділова мета (розумна економічна причина) — це спрямованість будь-якої операції на одержання позитивного економічного ефекту (п.п. 14.1.231 ПКУ).

Ну добре... реальність операції — це дійсно обов’язкова ознака. З цим ніхто і не сперечається. Але з діловою метою все інакше: у ПКУ є тільки визначення цього терміна, і це, звичайно ж, не дозволяє зводити таку ознаку в розряд обов’язкових. Ось тільки, на жаль, податківців цим не переконати. Тим більше з необхідністю врахування ділової мети нерідко погоджуються й суди (див. лист ВАСУ від 02.06.2011 р. № 742/11/13-11)ср. .

img 2

Позитивний економічний ефект — це приріст/збереження активів та їх вартості, а також створення умов для такого приросту/збереження в майбутньому.

Що ж податківці вкладають у це поняття? На їх думку, наявність ділової мети означає намір отримати позитивний економічний ефект. Тобто госпоперація повинна хоча б теоретично (за умови досягнення поставлених завдань) передбачати можливість приросту/збереження активів / їх вартості. Як бачите, ця ознака дуже схожа на господарність ( п.п. 14.1.36 ПКУ). З таким підходом, судячи з листа, погоджуються й податківці.

Про відсутність ділової мети, на думку контролерів, свідчать: збільшення витрат / зниження об’єкта оподаткування без можливості приросту активів / збереження їх вартості, ускладнення купівлі/продажу шляхом залучення посередників тощо (див. лист ДПСУ від 15.02.2013 р. № 3848/7/10-1017/575). Суди також додають, що ділова мета є недобросовісною (по суті це прирівнюється до її відсутності), якщо податкові вигоди — зниження податкового навантаження, отримання податкових пільг тощо — домінують над комерційною метою (див. ухвалу ВАСУ від 26.11.2014 р. у справі № К/800/53455/14). При цьому зауважте: якщо податківці виявлять достатньо доказів, що в операції немає ділової мети, вони можуть зняти витрати / податковий кредит самі без рішення суду.

Що стосується вас, то якщо надумаєте продавати що-небудь за низькими цінами, здійснювати рекламні або інші «високовитратні» заходи, які складно безпосередньо пов’язати з доходами, максимально забезпечте себе документами, що свідчать про їх господарність.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі