Теми статей
Обрати теми

Невикористану відпустку за кілька років можна відгуляти «оптом»

Яна Клиженко, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Підприємство тимчасово не працює. У працівників назбиралися невикористані дні щорічної відпустки за 4 — 5 років. Тривалість щорічної відпустки — 24 календарних дні. Чи можна на період «незайнятості» надати працівникам відпустку повної тривалості одразу за кілька років? Яна Клиженко, експерт з питань оплати праці
простій
на
підприємстві

Так, можна. Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років, він має право використовувати ці відпустки. Законодавством не передбачено строк давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки. Також немає заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання, тобто право на них не «згорає».

Побоювання може викликати ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки*. Згідно зі згаданою нормою загальна тривалість щорічної відпустки (основної та додаткової) не повинна перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів. Але! Таке обмеження стосується суми днів основної та додаткової відпусток, які належать працівникові за один відпрацьований рік.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

У нас же інша ситуація: підсумовуються невикористані дні щорічної відпустки за кілька років, причому в межах одного відпрацьованого року загальна тривалість щорічної відпустки — «у межах норми».

img 1

Ненадання працівникові протягом двох років поспіль щорічної відпустки повної тривалості заборонено (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки). Причому чиновники кваліфікують це як грубе порушення трудового законодавства (див. лист Мінсоцполітики від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13), що за найгіршого результату може загрожувати кримінальною відповідальністю за ст. 172 КК.

Фахівці Мінпраці підтримують: працівник має право використовувати «накопичені» відпустки за кілька років (лист від 17.06.2011 р. № 9/242пд).

Отже, за погодженням між працівником і роботодавцем можна надати одразу кілька (за два і більше років) не використаних раніше щорічних відпусток поспіль. Тобто розбивати її на частини або надавати окремо не обов’язково. Тому працівникові можна відразу надати хоч 100 днів «накопиченої» відпустки.

На замітку! Загальна тривалість наданих працівникові щорічної та додаткових відпусток має бути не менше 24 календарних днів за кожний відпрацьований рік. Тільки «перевищення» можна замінити грошовою компенсацією. Інакше отримати компенсацію за невикористані дні відпустки працівник може виключно у разі звільнення.

Але це не все. Цікаво: як визначити розрахунковий період? Якщо «не розривати» відпустки і оформити їх надання одним наказом, то розрахунковий період буде один. Нагадаємо, що середню зарплату для оплати періодів відпусток розраховують згідно з Порядком № 100**.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабміну від 08.02.95 р. № 100.

Якщо ж надання кожної відпустки за відповідний відпрацьований рік оформити окремим наказом, то і розрахунковий період доведеться визначати щоразу заново.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

Теги отпуск
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі