Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога: трюки оподаткування

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, l.ushakova@buhgalter911.com
Роботодавець вирішив надати працівнику матеріальну допомогу. Чи потрібно її суму обкладати ПДФО/ВЗ/ЄСВ? Розбираємося!
разова, систематична матдопомога, ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Перш ніж перейти до оподаткування тієї чи іншої виплати, бухгалтеру важливо визначити вид доходу, до якого ця виплата належить. У цьому зможе допомогти Інструкція № 5*. Вона розроблена відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР і містить розширений перелік складових фонду оплати праці (далі — ФОП). Крім того, в ній наведені інші виплати, що не належать до ФОП, які можуть бути виплачені працівнику.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 5 виділяє два види матеріальної допомоги.

Перший — матеріальна допомога, що має систематичний характер, надається всім або більшості працівників ( п.п. 2.3.3 Інструкції № 5). Вона входить до ФОП у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

img 1

Підстави, періодичність (систематичність) надання матеріальної допомоги, що має систематичний характер, застерігають у колективному договорі підприємства або в індивідуальних трудових договорах.

Яскравим прикладом такої допомоги є матеріальна допомога на оздоровлення при наданні відпустки. Вона надається, як правило, усім працівникам і має систематичний характер.

Для цілей ПКУ і  Закону № 2464** матеріальна допомога систематичного характеру підпадає під поняття «заробітна плата».

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Другий — матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання ( пп. 3.30 і 3.31 Інструкції № 5). Така допомога виведена за межі ФОП. Більше того, вона зазначена в  Переліку № 1170*** серед виплат, з яких не справляють ЄСВ.

*** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

img 2 Необхідність отримання разової матеріальної допомоги виникає раптово, а рішення про її видачу і розмір на підставі заяви співробітника приймається керівником підприємства на свій розсуд.

У ПКУ немає поняття «матеріальна допомога разового характеру». Однак під її визначення підпадає допомога, вказана у  пп. 165.1.19, 165.1.22, 170.7.3, п.п. «а» п.п. 170.7.4 цього Кодексу.

Порядок оподаткування матеріальної допомоги залежно від її виду див. у таблиці.

№ з/п

Види виплат

Включення до ФОП
(норма Інструкції № 5)

ПДФО

(ознака доходу)

ПСП

ВЗ

ЄСВ

у частині нарахування

у частині утримання

1

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом)

+

(п.п. 2.3.3)

+1

(101)

+

+

+

+

1 Для цілей обкладення ПДФО матеріальна допомога систематичного характеру є заробітною платою з відповідним оподаткуванням.

2

Цільова благодійна допомога:

2.1

— на лікування

(п. 3.30)

1/+

(169/126)

–/+2

3

3

2.2

— на реабілітацію

(п. 3.30)

4/+

(169/126)

–/+2

3

3

1 Не обкладають ПДФО і відображають у розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «169» цільову благодійну допомогу на лікування, яка відповідає вимогам п.п. 170.7.4 ПКУ. Нагадаємо їх: 1) благодійник — фізична або юридична особа — резидент України; 2) допомога надається безпосередньо закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг лікування, у тому числі для придбання ліків; 3) одержувач допомоги — платник податку або члени його сім’ї першого ступеня споріднення (його батьки, дружина або чоловік, діти, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 ПКУ)); 4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування); 5) допомога не надається на цілі, щодо яких встановлена пряма заборона п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ; 6) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних медичних послуг. У разі невиконання хоча б однієї з вищезазначених умов допомогу, що надається, обкладають ПДФО (ознака доходу «126») і ВЗ.

2 ВЗ утримуйте лише з допомоги, що обкладається ПДФО.

3 З цієї виплати справляти ЄСВ не потрібно, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в  п. 13 розд. II Переліку № 1170.

4 Цільову благодійну допомогу на реабілітацію, надану на підставі п.п. 170.7.4 ПКУ, не включають до оподатковуваного доходу одержувача і відображають з ознакою доходу «169», якщо стосовно неї були виконані такі умови: 1) благодійник — резидент України; 2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації; 3) одержувач допомоги — інвалід або його дитина-інвалід; 4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з бюджетів і фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування); 5) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації. У разі невиконання хоча б однієї із вищезазначених умов допомогу, що надається, обкладають ПДФО (ознака доходу «126»).

3

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання:

3.1

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

(п. 3.31)

1/+

(169/126)

1/+

2

2

1 Така благодійна допомога не обкладається ні ПДФО, ні ВЗ якщо: 1) її надає резидент України; 2) сума допомоги сукупно за 2015 рік не перевищує 1710 грн. ( п.п. 170.7.3 ПКУ, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Якщо розмір допомоги, що надається у 2015 році, перевищить 1710 грн., суму перевищення включайте до оподатковуваного доходу одержувача та відображайте з ознакою доходу «126». Якщо допомогу надав нерезидент, з її суми необхідно буде сплатити ПДФО та ВЗ.

2 З цієї виплати справляти ЄСВ не потрібно, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в  п. 14 розд. I Переліку № 1170.

3.2

— допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків, що надається його роботодавцем

(п. 3.31)

1/+

(143/126)

–/+2

3

3

1 На підставі п.п. 165.1.19 ПКУ не обкладають ПДФО та відображають з ознакою доходу «143» кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III і на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII (ср. ) за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, які компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування).

Якщо ці умови не виконані, не забудьте утримати ПДФО (ознака доходу «126») і ВЗ.

2 ВЗ утримуйте лише з допомоги (її частини), що обкладається ПДФО.

3 З цієї виплати справляти ЄСВ не потрібно, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в  п. 14 розд. I Переліку № 1170.

3.3

— допомога на поховання померлого працівника, що надається його роботодавцем

(п. 3.31)

1/+

(146/126)

–/+2

3

3

1 Не включають до оподатковуваного доходу та відображають з ознакою доходу «146» кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого платника податку його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) такого платника податків у розмірі, що не перевищує у 2015 році 3420 грн. Якщо сума наданої допомоги на поховання перевищила зазначений розмір, то сума перевищення обкладається ПДФО та відображається з ознакою доходу «126» ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ).

2 ВЗ утримуйте лише з допомоги (її частини), що обкладається ПДФО.

3 З цієї виплати стягувати ЄСВ не потрібно, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в  п. 14 розд. I Переліку № 1170.

3.4

— допомога на поховання родича працівника, що надається роботодавцем такого працівника

(п. 3.31)

+

(126)

+

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі