Теми статей
Обрати теми

«Ювелірний» пенсійний збір: що нового?

Александрова Олеся, податковий експерт, o.alexandrova@buhgalter911.com
На початку року Закон № 71* істотно перекроїв податкове законодавство. Торкнувся він і «ювелірного» збору до Пенсійного фонду. Нарешті під ці законодавчі зміни постановою КМУ від 27.05.2015 р. № 331 підігнали Порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Оскільки ця тема дуже цікавить торговців ювеліркою, пробіжимося по нових нормах.
пенсійний збір, ювелірні вироби

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Нагадаємо, що до появи Закону № 71 «ювелірний» пенсійний збір сплачували ті, хто займався торгівлею ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини та дорогоцінного каміння. Збір включався до ціни та сплачувався продавцями з виручки від реалізації. З початку цього року його повинні сплачувати тільки ті фізособи та суб’єкти господарювання, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю. Зверніть увагу: до платників потрапили і звичайні фізособи-ювеліри (не СПД), якщо вони подають на клеймування свої вироби.

Базою оподаткування є вартість основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій) у перерахунку на вагу чистого металу, що міститься у сплаві, з якого виготовлено ювелірний чи побутовий виріб. Визначається вона за офіційним курсом НБУ на банківські метали на момент подання платником збору виробів на клеймування.

img 1

Розмір ставки збору істотно виріс. Але якщо раніше збір сплачувався в розмірі 5 % вартості реалізованих ювелірних виробів, то тепер ставка збору становить 10 % від зазначеної вище бази.

Нова вимога — у заяві на клеймування необхідно зазначити лігатурну масу сплаву. А маса чистого дорогоцінного металу визначається на підставі встановленої проби.

Як сплачується збір?

Процедура сплати збору (з урахуванням норм постанови № 331) різна для звичайних фізосіб та суб’єктів господарювання. Нас цікавитимуть тільки останні.

Збір нараховується казенним підприємством. Суб’єкт господарювання повинен сплатити цей збір протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому цей збір було нараховано. А вже потім протягом 5 календарних днів після граничного строку сплати збору потрібно подати підприємству пробірного контролю платіжні документи про таку сплату.

Зверніть увагу! Збір сплачується за місцезнаходженням підприємства пробірного контролю, що здійснює клеймування.

Зібравши таким чином платіжки з фізосіб та суб’єктів господарювання, підприємство пробірного контролю повинне буде подати «ювелірний» звіт до 20-го числа наступного за звітним місяця. Форму цього звіту затверджено постановою № 331.

Самі суб’єкти господарювання цю звітність не подають.

o.alexandrova@buhgalter911.co

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі