Теми статей
Обрати теми

Електронне адміністрування ПДВ: бій сумнівам

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Іноді податківці на місцях на свій лад роз’яснюють правила роботи в період тестового режиму системи електронного адміністрування ПДВ, при цьому запевняючи, що до 01.07.2015 р. штрафи не застосовуються. Аж до того, що пропонують сплачувати ПДВ за декларацією безпосередньо до бюджету, оминувши електронний рахунок. Чи варто довіряти таким роз’ясненням?
без названия
  • ПДВ, штрафи, реєстрація у ЄРПН, електронний ПДВ-рахунок

    Насправді в перехідному (тестовому) періоді (з 01.02.2015 р. до 01.07.2015 р.) платників звільнили лише від «мінімального» штрафу, передбаченого абз. 2 п. 1201.1 ПКУза прострочення реєстрації ПН/РК до 15 календарних днів ( п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Отже, якщо ви прострочите реєстрацію ПН/РК на 15 календарних днів і зареєструєте ПН/РК протягом 30 календарних днів, наступних за датою їх складання (15 днів «нормативної» реєстрації + 15 днів «безштрафної»),  — 10-відсотковий штраф до вас не застосують.

    img 1

    За несвоєчасну реєстрацію ПН і РК, які не видаються покупцю, штрафи за п. 1201.1 ПКУ не застосовуються ( лист № 1403*).

    * Лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

    Та й то податківці при цьому наполягають, що за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК до посадових осіб підприємства може бути застосований адмінштраф за неналежне ведення податкового обліку (роз’яснення в категорії 101.20 ЗІР). Причому для цього штрафу строк затримки з реєстрацією не має значення. Отже, пропустили «нормативний» 15-денний строк, відведений для реєстрації ПН/РК — «маєте». Більше того, застосувати його можуть і за нереєстрацію / несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, які не видаються покупцю. Тут лише важливо розуміти, що рідко яка податкова перевірка обходиться без накладення цього адмінштрафу.

    На цьому власне «відстрочені» штрафи й закінчуються. За решту доведеться відповідати без поблажок (приклад див. далі).

    Ситуація з практики. Платнику телефонують з податкової і просять сплатити ПЗ за декларацією не через електронний рахунок, а безпосередньо до бюджету з поточного рахунка. Говорять, що до 01.07.2015 р. жодних штрафних санкцій не буде. Чи це так?

    Застерігаємо від таких дій.

    З 01.02.2015 р. ПДВ-зобов’язання за декларацією повинні сплачуватися лише через електронний рахунок ( п. 22 Порядку № 569**).

    ** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

    img 2

    Виняток становлять: 1) сплата ПЗ при поданні УР; 2) сплата ПЗ, визначених податковим органом самостійно; 3) сплата штрафу та пені. Вони насправді здійснюються безпосередньо до бюджету з поточного рахунка ( п. 25 Порядку № 569).

    Якщо гроші не потраплять на електронний рахунок, унаслідок чого з цього рахунка не надійдуть гроші до бюджету, до вас застосують штраф за порушення строків сплати узгоджених ПЗ за ст. 126 ПКУ.

    Жодних штрафних відстрочень на цей випадок не передбачено (див. вище).

    Пильнуйте!

    m.kazanova@buhgalter911.com

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі