Теми статей
Обрати теми

«Заплати те, не знаю що...»: радіочастотним «рентним» авансам присвячується

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
З нового року під маркою зменшення кількості податкових платежів рентна плата помітно «поважчала». Це коротке словосполучення тепер уключає шість фактично різних... рентних плат (ст. 251 ПКУ). І за деякими з них, у тому числі радіочастотною, починаючи з січня доводиться сплачувати щомісячні авансові внески. Але не все було гладко з цією сплатою. Благо податківці вже «прокинулися» і частину питань зняли, про що детальніше в цій статті.
рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України

У частині тієї ж радіочастотної ренти почалося все із запитань, пов’язаних з переходом від щомісячного декларування до щоквартального. Як сплачувати аванси в І кварталі, роз’яснив Мінфін (лист від 03.02.2015 р. № 31-11140-09-10/3324), а ДФСУ продублювала (категорія 124.04 ЗІР): у розмірі 1/3 суми зобов’язань, визначених у поданих податкових деках за грудень 2014 року (у нашому випадку — у податкових розрахунках). Цікаво ось тільки що: І квартал — це січень, лютий і березень. Тоді як назва листа — «Про визначення розміру авансових внесків з рентної плати у січні — квітні 2015 року». Тобто Мінфін, нібито прямо нічого не кажучи, акуратно натякнув, що за квітень теж сплачуємо 1/3 від грудня 2014 року.

img 1

І момент дійсно неоднозначний. Адже квітневий аванс прив’язаний до податкового зобов’язання, визначеного в податковому розрахунку за І квартал 2015 року. А його можна подати пізніше граничного строку сплати авансу за квітень. Відповідно, можна зайти взагалі так далеко, що квітневий аванс у квітні можна не сплачувати. Але чи правильно стверджувати, що його можна не сплачувати взагалі?

Податківці, схоже, теж залишилися прихильниками того, що за квітень потрібно було сплатити 1/3 грудневих зобов’язань. Нещодавно ДФСУ видала на-гора лист від 29.04.2015 р. № 15542/7/99-99-15-04-01-17. У цьому листі наведено «довгостроковий» порядок визначення сум авансових внесків, що передбачає таке:

— у травні — липні слід сплачувати аванси за рентною платою в розмірі 1/3 від задекларованих за І квартал зобов’язань;

— у серпні — жовтні — 1/3 зобов’язань за ІІ квартал;

— у листопаді — січні наступного року — 1/3 зобов’язань за ІІІ квартал;

— у лютому — квітні наступного року — 1/3 зобов’язань за ІV квартал попереднього року.

Ідея, у принципі, зрозуміла (хоча вона не поєднується з вимогами ПКУ). Але ж знову «втратили» квітень 2014 року! Схоже, таким чином ДФСУ якраз і «натякає», що за квітень потрібно було сплачувати 1/3 грудневих зобов’язань. Принаймні, такий підхід відповідає логіці наданих роз’яснень.

Сподіваємося, заявлений підхід до сплати «рентних» авансів найближчим часом буде закріплено на вищому, ніж лист ДФСУ, рівні.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі