Теми статей
Обрати теми

Коли ставити РРО ППЄПам? Думка є несподівано лояльною, але напівофіційною

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Нагадаємо: ситуація склалася неоднозначна у зв’язку з тим, що Закон № 569* набув чинності тільки з 23.07.2015 р. А його норми припускають установлення РРО ППЄПами груп 2 і 3 з першого числа кварталу, наступного за кварталом, в якому допущено перевищення... Благо податківці починають подавати обнадійливі сигнали.
касові апарати, роз’яснення ДФСУ

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.2015 р. № 569-VIII.

Поки задовольнятися доводиться повідомленнями з офіційного порталу ДФСУ (http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/zastosuvannya-rro/211945.html; http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/211792.html) **.

** Аналогічна позиція простежується в тезах начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Черкаській області Жаврида В. Ю. до вебінару «Актуальні питання оподаткування ФОП».

Однак сподіваємося, це тільки «перші ластівки», а надалі все буде оформлено більш офіційно та без зміни напрямку думки.

Почнемо з ППЄПів групи 2. Для них податківці підготували сюрприз, чекати якого могли лише оптимісти.

На думку фіскалів, платники ЄП групи 2 (ФОП) у разі перевищення обсягу доходу 1 млн грн. у 2015 році (незалежно від місяця, в якому сталося перевищення) зобов’язані почати застосовувати РРО (точніше, втрачають РРО-імунітет) з 01.01.2016 р.

Тобто виходить, що заяви, які лунали у стінах ВРУ при обговоренні Закону № 569 (ми свого часу про них говорили), усе ж таки втілилися в життя!

Хоча, поклавши руку на серце, доводиться констатувати, що ні ПКУ, ні згаданий Закон № 569, ні будь-який інший законодавчий акт не містять відповідних норм. Не думаємо, що це сталося навмисно. Просто законодавці наплювацьки поставилися до підготовки тексту змін (і ситуація з ППЄПами групи 2 тут зовсім не поодинока).

img 1

Схоже, тут представники ДФСУ виходять з положень п. 296.10 ПКУ в редакції, що діяла до 23.07.2015 р., у комбінації з  абз. 8 п. 1 підрозд. ІІ Закону № 71***. Нагадаємо: згідно з тими нормами платники ЄП групи 2 втрачали РРО-імунітет тільки з 01.01.2016 р.

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Але у 2016 році таке «послаблення» уже не діятиме. Тому керуватися доведеться принципом: перевищив у тебе дохід у звітному кварталі мільйонну позначку (з початку календарного року) — з початку наступного втрачаєш РРО-імунітет.

У графічному вигляді це виглядає так (див. далі).

Коли втрачає РРО-імунітет ППЄП групи 2****

img 2

<…>

**** У таблицях:
img 3 — період перевищення об’єму доходу (накопичувальним підсумком з початку календарного року);
img 4 — період втрати РРО-звільнення (з першого числа першого місяця кварталу).

Для ППЄПів групи 3 усе, здавалося б, дещо більш прогнозовано. Однак і тут ДФСУ потішила своєю думкою. Принаймні деяких. Так, тим, хто перевищив мільйонну межу ще в І півріччі, застосовувати РРО, на думку фіскалів, треба тільки з початку ІV кварталу, тобто з 01.10.2015 р. І мовчок з приводу застосування штрафів за роботу без РРО в період з 01.07.2015 р. до 23.07.2015 р., коли цього вимагали «старі» норми п. 296.10 ПКУ і  Закону № 71, що також не може не тішити.

img 5

В інших же ситуаціях висновки випливають безпосередньо з норм ПКУ. Тобто перевищив «мільйон» у ІІІ кварталі року — застосовуєш РРО з початку ІV кварталу; перевищив у ІV кварталі — застосовуєш РРО з початку І кварталу наступного року тощо. А щоб точно знати, коли жаданий мільйон ППЄП таки перевищить, ДФСУ настійно рекомендує їм постійно контролювати обсяг своїх доходів.

Графічно ситуація має приблизно такий вигляд:

Коли втрачає РРО-імунітет ППЄП групи 3

img 6

<…>

Як бачите, ситуація склалася таким чином, що ППЄПи групи 3, які перевищили мільйонний обсяг доходу у ІІІ кварталі 2015 року, фактично опинилися в тих самих умовах, що і їх «колеги», які перевищили мільйонну «планку» ще в І півріччі. Така ось «справедливість» від ДФСУ.

Так, і ще. Зрозуміло, що якщо ППЄП сидить виключно на безготівкових розрахунках, то РРО йому в будь-якому разі не потрібний. Важливо: повідомляти податківців про використання тільки безготівкових розрахунків чинне законодавство не вимагає. Загалом, це і так зрозуміло, але для більшої пильності ДФСУ також звернула на це увагу (див. категорію 109.02 ЗІР).

img 7

Але знову ж таки, якщо ви приймаєте від покупців картки, то це також безготівка, однак яка вимагає застосування РРО!

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі