Теми статей
Обрати теми

«Сурпрайз» для екс-ФСПників, або Уточнити не можна спокійно жити

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Столичні податківці своїм повідомленням* викликали обурення в середовищі платників ЄП групи 4. Пізніше практично аналогічне роз’яснення з’явилося в підкатегорії 108.02.04 ЗІР. Те, що там «пропонується», не вписується в жодні рамки. Усі подробиці далі.
спрощена система для с.-г. виробників, ЄП група 4, звітність

* На офіційному порталі Територіальних органів ДФС у Київській області (http://kyivobl.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/214898.html).

Кому у другій частині назви пропонуємо поставити самим. Ми ж постараємося, щоб ваш вибір був аргументованим.

Отже, що ж пропонують податківці екс-ФСПникам?

1. Подати уточнюючі податкові деки з ФСП на 2015 рік (усіх декларацій, поданих у 2015 році) із заповненням розділу «нараховано до зменшення податкового зобов’язання». Це, на думку податківців, унеможливить виникнення штучного податкового боргу та умовно нарахованих штрафних санкцій. Їх виникнення фіскали пояснюють тим, що за поданими сільгоспєдиноподатниками групи 4 деками зобов’язи на 2015 рік нараховано щомісячно. А ЄП платники групи 4 сплачують щокварталу (згідно з  п.п. 295.9.2 ПКУ). Тому в інтегрованій картці платника податків і утворилися такий борг і штрафи.

2. Подати «звітну» деку платника ЄП групи 4 на 2015 рік за новою формою**.

** Затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.2015 р. № 578. Діє з 28.07.2015 р.

img 1

Київські податківці навіть примудрилися встановити граничний строк подання декларацій платника ЄП групи 4 — до 10 жовтня 2015 року. Зрозуміло, що цю дату вони «висмоктали з пальця». Але тим, хто не хоче вступати з податківцями в дебати, слід урахувати: 10 жовтня — субота, тому (враховуючи наявність слова «до») фактично останній день для подання дек — п’ятниця 9 жовтня.

Але власне через що вся буча? Через те, що Мінфін своєчасно не «намалював» деку платника ЄП групи 4. При цьому самі податківці пропонували до затвердження ЄП-декларації задекларувати податкові зобов’язання на 2015 рік за старою ФСП-формою (лист ДФСУ від 22.01.2015 р. № 1816/7/99-99-15-03-01-17). Виникнення податкового боргу (який самі ж податківці визнають штучним) і штрафних санкцій (ними ж названих умовно нарахованими), вважаємо, цілком і повністю на совісті самих фіскалів.

Щомісячне нарахування податкових зобов’язів зовсім не означає необхідності їх щомісячної сплати. Відповідно до п.п. 295.9.2 ПКУ платники ЄП групи 4 сплачують податок щокварталу протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу. І цього жодні проколи Мінфіну/податківців не змінять.

Тому, на наш погляд, можливий і варіант, коли ви залишите роботу над помилками самим податківцям. Але знову ж таки, якщо ви не звикли сперечатися з фіскалами, можна дотриматися їх «побажань».

m.shevchuk@buhgalter911.com

Теги ФСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі