Теми статей
Обрати теми

Таємничий показник ∑Перевищ

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Податківці поступово починають підіймати завісу над тим, як визначається показник ∑Перевищ «суперформули». Першою ластівкою був лист № 1402* (хоча, визнаємо, він не враховує змін, унесених Законом № 643**). Тепер з’явилося інформаційне повідомлення на сайті ДФСУ***. Тому пропонуємо обговорити цей загадковий показник.
електронне адміністрування ПДВ

* Лист ДФСУ від 10.07.2015 р. № 1402/99-99-19-03-01-18.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

*** Див. інформаційне повідомлення на сайті ДФСУ (www. sfs.gov.ua) у вкладці «Електронне адміністрування ПДВ».

Показник ∑Перевищ (ряд. 8 Витягу за формою J1401205) є показником, що зменшує ліміт реєстрації. Відповідно, тільки-но він «засвітиться», автоматично на цю саму суму буде зменшено й ряд. 2 Витягу.

Коли ж може з’явитися ∑Перевищ? У  п. 2001.3 ПКУ зазначено, що ∑Перевищ — це сума перевищення ПЗ, які платник зафіксував у ПДВ-декларації (з обліком УР до неї), над загальною сумою ПДВ, що зазначена у складених таким платником ПН/РК і зареєстрованих в ЄРПН.

Простіше кажучи, показник ∑Перевищ з’являється, коли зобов’язання за декларацією перевищують зобов’язання за даними ЄРПН.

Така ситуація, наприклад, може виникнути, якщо в декларації ви ПЗ показали, а відповідну(ні) ПН/РК на момент подання декларації ще не зареєстрували в ЄРПН. У цьому випадку зобов’язання за декларацією будуть більші, ніж зобов’язання за даними ЄРПН. У результаті «вилізе» ∑Перевищ.

img 1

У зворотній ситуації, коли за декларацією зобов’язань менше, ніж за даними ЄРПН, показник ∑Перевищ не утворюється.

Як розраховується цей показник?

Наростаючим підсумком, починаючи з декларації за липень/III квартал і закінчуючи останньою поданою декларацією (долипневі показники, нагадаємо, обнулені). Розраховують його так:

img 2

Приклад. 18 вересня ви подали декларацію з ПДВ за серпень 2015 року. Для визначення ∑Перевищ порівнюватимуться:

— ∑ряд. 9 декларації з ПДВ за липень і серпень, а також ∑гр. 6 ряд. 9 УР до декларацій за липень/серпень

і

— зареєстровані в ЄРПН «видані» ПН і РК з датою складання з 1 липня по 31 серпня.

Чому для розрахунків береться показник ряд. 9, а не ряд. 9.1? Насправді це загадка. Але саме так зараз налаштовано програмне забезпечення (ПЗ) податківців. Нагадаємо, що раніше для показника ∑Перевищ використовувалися дані ряд. 9.1 (на це навіть звертали увагу податківці в листі № 1402). Цей рядок ураховував тільки ті ПЗ, які «йшли» в «суперформулу». Імовірно, так повинно бути й зараз. Адже зараз теж не всі РК до «старих» ПН ураховуються для «суперформули». Наприклад, РК до ПН, що не видавалися покупцям — платникам ПДВ, не йдуть у формулу.

img 3

Тому ми свого часу для коректного заповнення ряд. 9.1 і рекомендували:
— у ряд. 8.1 — уключати РК, що не йдуть у формулу (тобто РК до ПН, складених до 1 липня, що не видавалися покупцям — платникам ПДВ);
— у ряд. 8.2 — уключати РК до всіх «долипневих» ПН, які йдуть у формулу, — тобто до ПН, складених до 1 липня 2015 року, що видавалися покупцям — платникам ПДВ.

Але ПЗ податківців зараз ураховує для формули абсолютно всі РК до «старих» ПН, ігноруючи вимоги ПКУ. Так само налаштовано й підрахунок показника ∑Перевищ. Для його розрахунку використовується сума ряд. 1.1, 1.2, 7 і 8 (весь рядок) декларації з ПДВ і УР. По суті, саме так зараз розраховується показник ряд. 9. Виходячи з цієї логіки тоді взагалі відпадає необхідність у розрахунку ряд. 9.1 (адже тоді він просто дублюватиме показники ряд. 9). Чому саме так вважають податківці, поки що незрозуміло. Непогано було б дізнатися їх «офіційну» думку з приводу заповнення ряд. 9.1.

Але повернемося до нашого показника ∑Перевищ.

Зверніть увагу! Тепер він став динамічним. І може з’являтися і зникати не тільки після подання декларації! Так, у листі № 1402 та у «свіжому» повідомленні на сайті ДФСУ зазначено, що показник ∑Перевищ перераховується щоразу:

— при поданні декларації/УР за звітні періоди, починаючи з липня;

— при реєстрації в ЄРПН ПН, що належать до періодів, за які подано декларації, починаючи з липня. Після реєстрації в ЄРПН ПН, що не були зареєстровані своєчасно, автоматично відбувається перерахунок показника Перевищ та реєстраційної суми (Накл).

Розберемо декілька прикладів.

Приклад 1. 17 вересня ви подали декларацію за серпень, до ряд. 1 якої було включено суму ПДВ за ще не зареєстрованою ПН (припустимо, ця сума склала 10000 грн.). Після подання декларації одразу ж з’явився показник ∑Перевищ на суму 10000 грн. (також на 10000 грн. зменшився й ліміт реєстрації).

25 вересня ви зареєстрували ПН в ЄРПН. Тут же, 25-го числа вам зменшать ∑Перевищ (він стане «0») і збільшать ліміт реєстрації на 10000 грн. (ряд. 2 Витягу).

img 4

Щоправда, щоб зареєструвати ПН, вам спочатку доведеться забезпечити собі достатній для реєстрації ліміт, що був «зрізаний» на показник ∑Перевищ. Якщо ще не сплинули граничні строки подання поточної звітності, можна «побалуватися» зі «Звітними новими» деклараціями. Однією «убити» показник ∑Перевищ, «вирівняти» ліміт реєстрації, зареєструвати ПН. А другу «Звітну нову» декларацію подати вже з правильно заповненим ряд. 1.

Приклад 2. Покупець зволікає з реєстрацією зменшуючого РК за липень. На дату подання серпневої декларації РК так і не було зареєстровано, відповідно в декларації зменшення ПЗ ви не показали. Після подання декларації покупець зареєстрував РК (наприклад, сума склала 100 грн.). Тільки-но РК буде зареєстровано, у вас одразу ж з’явиться показник ∑Перевищ (100 грн.). Адже сума ПЗ за даними ЄРПН зменшиться (на 100 грн.), а за декларацією залишиться колишньою. У цьому випадку показник ∑Перевищ вирівняється тільки при поданні наступної декларації.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі